dete počne samo da se igra
28.04.2023 Rastemo i učimo

Kada je pravo vreme da dete počne samo da se igra?

Učenje toga da dete počne samo da se igra je dugotrajan proces koji zahteva konstantnu vežbu i menjanje navike deteta. Da biste u ovome uspeli biće vam potrebno stpljenje i upornost. 

Kada je pravo vreme da dete počne samo da se igra? 

Svaka beba ima različit temperament. Nekim bebama uopšte ne smeta da bude ostavljena sama u ljuljašci ili na podu, dok se druge bebe uspaniče čim roditelj napusti prostoriju. Međutim, čak i bebe koje su posebno vezane za mamu mogu naučiti da se samostalno igraju. 

Započinjanje samostalne igre je idealno kada dete ima oko pet meseci. U ovom uzrastu ona već može sama da drži podignutu glavu i da manipuliše igračkom, ali još nije pokretno. Iako je to optimalno vreme, nekim bebama će možda trebati više da nauče da se same igraju. 

Kako da dete počne samo da se igra? 

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete ispratiti da biste pomogli detetu u stvaranju rutine koja odgovara vašem detetu. Ako je potrebno, prilagodite ove korake tako da odgovara vašoj bebi. 

 • Uspostavite rutinu
  Pre nego što bebi date priliku da se sama igra, uverite se da je odmorna, nahranjena i da je provela već dovoljno vremena sa vama. Počnite sa kratkih pet ili deset samostalnih minuta, a zatim postepeno produžavajte vreme. 
 • Neka vreme za igranje bude uvek u isto vreme
  Savršeno vreme za učenje da se dete samo igra je vreme posle jutarnjeg spavanja i hranjenja. Možete se i vi malo igrati sa njom ili se maziti, a zatim staviti bebu na ćebe sa omiljenom igračkom.
 • U početku bidute blizu
  Stavite ćebe na pod odmah van vidokruga tamo gde perete sudove ili se bavite vešom. Namestite tako da vi vidite bebu, ali ne i ona vas.
 • Nemojte zatrpati dete igračkama
  Držite se samo nekoliko edukativnih i razvojnih igračaka
 • Ako se beba rasplače, priđite i ponovo joj dajte omiljenu igračku
  Protresite zvečku u umirujućim glasom pričajte bebi kako je ovo njihovo vreme za igru, a da mama mora da kuva ručak. Uverite je da ste u blizini i vratite se da je proverite za nekoliko minuta. Ako to ne uspe nakon nekoliko pokušaja, ponovite isto i sutra. 

Veoma je važno da imate realno očekivanje koliko će ovaj proces trajati. Kada dete nauči samo da se igra, to će biti veoma korisno za nju, vas i vašu porodicu. Svaki dan ćete dobiti određeno vreme za obavljanje kućnih poslova, a vaše dete će imati nesmetano vreme za istraživanje, kreativnost i razvoj.
FamVeld/GettyImagesPlus

još iz kategorije