Čemu se deca smeju

Deca smisao za humor u najranijem uzrastu “kopiraju” od roditelja, a kasnije ga nadograđuju kroz iskustva. Važno je razviti ga pravovremeno jer može da pomogne u prevazilaženju mnogih problema, uči decu da stvari posmatraju iz drugačije perspektive, da razvijaju nekonvencionalan način razmišljanja, kreativnost i ideje, ali i da sebe rasterete mnogih negativnih emocija.

smeh

Istraživanja pokazuju da su mališani sa dobro razvijenim smislom za humor srećniji i samopouzdaniji, optimističniji i socijalizovaniji. Uz osmeh i dobro raspoloženje deca se lakše uklapaju u igru, imaju manje problema s vršnjacima, zdravija su. U zrelom dobu manje su skloni depresiji, otporniji su na psihičke probleme i stres, imaju niži krvni pritisak, bolje varenje i snažniji imunitet.

Stručnjaci tvrde da bebe starosti od šest meseci posmatrajući roditelje uče šta je zabavno. Smešno im je ono što je smešno i roditeljima. Zato, kad ste sa svojom bebom pravite “blesave” face, glupirajte se i smejte se. Bebe će znati da ste srećni kad se smejete, osetiće vašu radost i imitiraće vas. Osim što će vam biti lepo, smejanjem ćete se povezati sa vašom bebom na poseban način; kroz igru i zabavu gradićete dečju ličnost od samog početka. Smisao za humor nije deo nasleđa, on se gradi, ističu psiholozi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Čitajte deci naglas

06.01.2017 Dete

Čitanje naglas je ključna metoda za razvijanje čitalačkih navika i postizanje uspeha u školi, kao i sticanje znanja i veština, smatraju pedagozi. O...

pročitaj još