samostalna igra deteta
23.12.2021 Razvoj deteta

Naučite dete da se igra samo

Samostalna igra korisna je za dete – za razvoj samopouzdanja, mašte i sposobnosti da se snađe u svetu koji ga okružuje (u kome mama i tata neće potrčati da mu pomognu na prvi znak dosade!). Da bi vaše dete izraslo u zrelu, komunikativnu i društveno osposobljenu osobu, od najranijih dana podstičite ga na samostalnu igru, savetuju stručnjaci. A evo i kako:

Naučite dete da se igra samo

BEBE: Važno je i nekoliko minuta

Kao što sigurno znate, period od rođenja do treće godine života ključan je za učenje. Bebe uče na nekoliko načina: kroz igru s vama, s drugom decom, kao i u samostalnoj igri. Iako je važna interakcija s vama i drugim mališanima, podjednako je bitno da povremeno pustite dete da se igra samo. Roditelji često greše kad pokušavaju da zabave svog mališana čim im se učini da se on dosađuje. Tako ga uče da svet postoji da ga stalno zabavlja i pruža mu sve što mu treba – i to odmah! Iako solo igra vašeg deteta vama možda ne deluje kao nešto zabavno, za njega je posmatranje zavese koja se pomera, ili gledanje u ogledalo neverovatno zabavno.

Čak i kad se igrate s klincem, dopustite mu trenutke samostalnosti – da uradi stvari na njegov način. Vi znate da je lopta za bacanje, ili kotrljanje, ali mališan će verovatno poželeti da je pomiriše, zagrize ili sedne na nju. Ako beba ne može da uhvati loptu, i to je frustrira, nemojte joj je odmah dodavati – pustite je da sama pronađe način da to uradi. Jer ukoliko joj odmah budete pomogli, ona će dobiti poruku da sama ništa ne može da uradi. Takođe, beba će i nadalje očekivati da joj pomognete čim naiđe na prepreku.

Naravno, kad su bebe u pitanju, ne možete očekivati da solo igra traje dugo. Nekoliko minuta do pola sata, jednom ili dvaputa dnevno, kad beba nije umorna ni gladna, biće sasvim dovoljno. Razumljivo, bebinu samostalnu igru uvek treba nadgledati. Kad napuni osam ili devet meseci, ona će biti sposobna da se sama igra najmanje pola sata u kontinuitetu. Ako ste već pokušali da je ostavite u krevecu da se igra nekom igračkom, ali ona plače za vama, stimulišite je na više načina: postavite još zanimljivih igračaka u krevetac, poster živopisnih boja na plafon, pustite muziku i sl. (pročitajte i : Pametne igračke za mališane)

JEDNOGODIŠNJACI I DVOGODIŠNJACI:

Deci ovog uzrasta potrebna je pomoć da bi započela neku aktivnost – nijedno dete ne rađa se sa znanjem kako se slažu kocke. Ali, povucite se čim im pokažete kako se nešto radi.

Najbolje dečje igre obično su i najprljavije (budimo iskreni!), kao što je slikanje prstima ili kopanje u pesku. No, istovremeno ove igre stimulišu malu decu da upozanju nove materijale i teksture. Treba da znate da ovakve igre traju kraće nego što je trajala priprema za njih, ali i desetak minuta koje je dete provelo u samostalnoj igri mažući četkicom ili rukama po papiru – važan je stimulans za razvoj.

Još nekoliko idealnih igračaka za dete ovog uzrasta:

* Igračke koje se sastoje od raznobojnih mobilnih segmenata, dugmića, ručica i delova koji se slažu po oblicima.

* Mini “muzički” instrumenti, kao što je zatvorena plastična kutija napunjena kockama.

* Veća plastična kadica ispunjena vodom do 2,5 cm (nadgledajte dete sve vreme igre), plastične kašike, posude i drugi predmeti koji ne mogu da se razbiju.
još iz kategorije