bol tokom dojenja
27.12.2021 Dojenje

Dojenje ne mora da boli!

Nesumnjivo, dojenje je jedinstveno iskustvo, koje pruža snažan osećaj povezanosti i bliskosti sa detetom. Međutim, zbog osetljivosti bradavica, mnoge majke mogu da osete bol tokom dojenja. Ipak, važno je da znate: dojenje ne mora da boli! Evo šta treba da uradite…

Položaj za dojenje je jako važan!

Pre svega, proverite u kojom se položaju nalazi beba tokom dojenja. Ukoliko nepravilna pozicija nije razlog za bolne bradavice, onda primenite neke od metoda za ublažavanje tegoba, koje preporučuju stručnjaci.

Naglašena osetljivost bradavica je tipična pojava u prvih nekoliko dana od početka dojenja. Ponekada je ova pojava posledica jednostavne činjenice: bradavica je velika, pa bebina mala ustašca još uvek ne mogu na adekvatan način da je obuhvate. Naravno, taj problem se rešava čim beba malo poraste, obično nakon desetak dana. No, neugodan osećaj u bradavicama u ovom slučaju nije toliko izražen i traje samo prvih nekoliko sekundi nakon što je beba uhvatila ustima bradavicu i počela da sisa, a potom nestaje.

Važan savet: Ako primetite da vaša beba nije u stanju da donjom usnom zahvati veliki deo areole, olakšajte joj tako što ćete stisnuti dojku kako biste dobili što klinastiji oblik. Vodite računa o tome da oblik vaše dojke bude u ravni s linijom bebinih usana. To znači da ćete (kada bebu postavljate u položaj za dojenje preko svog krila) kažiprst i palac staviti u V-oblik. Ova dva prsta moraju stajati s leve i desne strane bradavice (poput brojeva 3 i 9 na časovniku), i to tako da budu što dalje od bebinih usta, kako ne biste ometali proces sisanja. Pazite da vam palac i kažiprst ne formiraju oblik slova C (pozicije brojeva 12 i 6 na časovniku), jer će vam tada oblik dojke biti pod pravim uglom u odnosu na bebinu liniju usana, pa će dete teško obuhvatiti dojku na pravi način.

Problem br 1:

Dok dojim, kao da me neko bocka iglicama

Što brže privučete bebu sebi, i položite je na dojku, time će ovaj osećaj bockanja nestati. Ako se ovaj postupak dugo traje, onda će beba naglo uvući bradavicu u usta, što stvara osećaj bockanja. Dakle, kada beba širom otvori usta, brzo iskoristite taj trenutak i privucite je na bradavicu i pri tome je blago pritisnite u gornjem delu leđa.

Problem br 2:

Bradavice prvo utrnu, pa postanu bolne

Ako tokom dojenja osećate utrnutost baradavice, to znači da beba dobro sisa. No, ako se ovaj osećaj pretvara u bol, to bi moglo da znači da bebina usta još uvek nisu dovoljno velika da obuhvate areolu za bezbolno dojenje. Budući da beba raste, ovo će biti sve manji problem. U međuvremenu, isprobajte da dojite sa štitnikom za bradavice (silikonske bradavice).

Problem br 3

Beba grize bradavicu

To znači da se bradavica ne nalazi dovoljno duboko u bebinim ustima. Poverite da li je bebina donja usna dovoljno pritisnuta nadole, i ako nije, promenite položaj bebe. To će pomoći da beba prebaci jezik preko desni, a vama će to ublažiti bol tokom dojenja.

Problem br 4

Bolom tokom celog dojenja

To znači da postoje oštećenja od zaostalog mleka od prethodnih dojenja. Da biste utvrdili da li dojenje uzrokuje nova oštećenja, proverite oblik bradavice, kada bebu skinete sa dojke. Ako je ona u obliku borovnice, onda nisu nastala nova oštećenja. No, ako bradavica izgleda kao vrh tek upotrebljenog novog ruža, onda vam je potrebna pomoć da korigujete način dojenja. U međuvremenu, fokusirajte se na pravilan dotok/produkciju mleka, uz često izmlazavanje (pumpicom), u dinamici prema kojoj biste inače dojili, a bebu dojite svakih nekoliko dana.

Oslobodite se bola tokom dojenja

Evo pouzdanih trikova koji će vam pomoći da se rešite bola i da ne strepite više od svakog podoja:

Topla voda

Pre podoja, pokvasite čistu pamučnu krpu toplom vodom i držite je na (bolnim) bradaviciama. Nagnite se nad lavabo, da biste mogli da držite vlažnu krpu na bradavicama, a potom da je pokvasite i ponovite ovaj postupak još nekoliko puta. Toplota će omekšati suvu kožu i otvoriće male ranice, pre nego što to beba učini svojim ustima.

Humano mleko

Nakon podoja, istisnite malo mleka i utrljajte ga oko bradavica. To će ubrzati zaceljenje bradavica i sprečiće nove iritacije pri narednom podoju.

Komprese

Komprese (zavoji) će održavati vlažnost kože bradavica, i obezbediće brzo zaceljivanje kože, između podoja.

So

Ako je koža bradavica ispucala, ispiranje slanim rastvorom nakon svakog podoja će biti od velike koristi. Napunite bokal toplom vodom, dodajte malo soli, promešajte, a onda uzmite gutljaj. Voda treba da bude tek neznatno slana. Potom sipajte slani rastvor u čašicu i, naginjući se iznad lavaboa, umočite bradavicu u tečnost. Ovaj postupak treba da traje tek nekoliko sekundi, a potom isperite bradavicu običnom vodom i namažite je kremom za bradavice, ili humanim mlekom.

Krema za bradavice

Iako ovo deluje kao univerzalno rešenje za sve probleme, specijalnu kremu za bradavice treba sporadično da koristite. Potrebna količina kreme: četvrtina od istisnute kreme u veličini nokta malog prsta, i to za obe bradavice. Ukoliko se često koristi ova krema na bazi lanolina, ili u većim količinama, onda postoji mogućnost za zatvaranje pora u koži bradavica, što može da uslovi začepljenje mlečnh kanala i pojavu mastitisa. Takođe, uklonite višak kreme pre svakog podoja, jer ona može da zamasti kožu i oteža bebi da uhvati bradavicu ustima.

Štitnici za bradavice

Nošenje štitnika može da ubrza zaceljivanje kože bradavica i zaštiti ih od daljih oštećenja. Ako smatrate da problemi sa sisanjem uzrokuju tegobe u bradavicama, onda se obratite lekaru za stručnu pomoć.

 

 
LightFieldStudios/Getty Images Plus

još iz kategorije