Kako ublažiti bol tokom dojenja
29.03.2023 Dojenje

Kako ublažiti bol tokom dojenja?

Dojenje ne bi trebalo da bude bolno.  Ako se suočavate sa bolom ili neprijatnim osećajima dok dojite, aigurno se pitate kako ublažiti bol tokom dojenja. Veoma je  važno da otkrijete u čemu je problem.

Kako ublažiti bol tokom dojenja?

Dobra vest je da se možete rešiti bola prilikom dojenja na brz i lak način, ali je veoma važno da o tome razgovarate sa babicom ili lekarom pošto postoji više uzroka  bola prilikom dojenja.

Preterano nadolaženje mleka

Preterano nadolaženje mleka se obično dešava u ranim danima dojenja. Vama mleko nadolazi, a vaša beba se ne hrani onoliko koliko bi trebalo i dolazi do toga da se mleko „gomila“ u dojkama.

Simptomi: Tvrde, zategnute i bolne grudi

Ublažavanje bola:

 • Ispuštanje malo mleka rukom. Pokušajte da ne iscedite previše jer će to izazvati još veći nadolazak mleka.
 • Paracetamol i ibuprofen. Bezbedni su za uzimanje tokom dojenja.
 • Nosite udoban grudnjak.
 • Stavite topao materijal preko grudi pre nego što krenete sa ispuštanjem mleka.

Kako ublažiti bol tokom dojenja: Mastitis

Mastitis označava da je kanal bradavice blokiran. To čini dojku upaljenom i veoma bolnom. Ako se ne leči brzo, može dovesti do infekcije koja se leči antibioticima.

Simptomi: Dojka je vruća i nežna. Manifestuje se i kroz simptome gripa i crvenih mrlja na koži.

Ublažavanje bola:

 • Nastavite sa dojenjem. Prestanak dojenja često može pogoršati simptome.
 • Pomozite mleku da teče. Ako se borite da izbacite mleko, stavite topli materijal na zahvaćenu dojku ili se okupajte ili istuširajte pre nego što iscedite mleko.
 • Puno se odmarajte.
 • Uzmite paracetamol i ibuprofen.
 • Posetite lekara. Ako se ne osećate bolje posle 24 sata, obratite se svom lekaru opšte prakse ili hitnoj službi jer je važno da se leči.

Mlečac ili Soor (Gljivična infekcija)

Majke koje doje mogu da razviju gljivičnu infekciju. Ovo se često manifestuje kada područje bradavice i areole bude ispucalo i krvari.  To znači da bakterije mogu dospeti do dojke i izazvati infekciju.

Simptomi: Bol u obe bradavice ili u dojkama nakon hranjenja. Bol može biti oštar, sličan osećaju uboda ili peckanju. Takođe, bebina usta mogu imate bele tačke iznutra.

Ublažavanje bola:

 • Posetite lekara. Vama će prepisati odgovarajući lek i možda će vašoj bebi dati gel za usta.
 • Nastavite sa dojenjem. Možete nastaviti da hranite bebu na uobičajeni način dok se lečite od infekcije.

Preterana proizvodnja majčinog mleka

Dešava se da žene proizvedu previše mleka što može dovesti do bolnih grudi. Ako sumnjate da bi ovo mogao da bude problem, zamolite babicu da bude prisutna dok dojite kako bi mogla da ustanovi da li je to zaista slučaj.

Simptomi: Mleko brzo protiče i vaša beba kašlje. Potom možete osetiti i napetost u grudima, jako curenje ili začepljene kanale.

Ublažavanje bola:

Kako ublažiti bol tokom dojenja: Podvezan jezik

Ako imate bolove i problem sa dojenjem, vredi proveriti bebin jezik. Ako vam izgleda zategnuto ili kratko ili vidite da vaša beba ne može da se isplazi, možda je u pitanju takozvani „podvezan jezik“. U tom slučaju se beba muči da zahvati bradavicu i da joj je teško da se hrani.

Simptomi: Bol u bradavicama i ispucale bradavice. Moguće je i da bradavice krvare.

Ublažavanje bola:

 • Potražite medicinsku pomoć. Ako vaša beba ima ovaj problem, moraće da se pdvrgne jednostavnoj proceduri da bi se kratka nit ispod jezika odsekla. Vremenom će vaša beba moći redovno da se hrani.

Blokirani kanali u dojci

Kanali u dojci prenose mleko do vaših bradavica, a ako se jedan od ovih kanala ne isprazni pravilno tokom hranjenja, mogu se začepiti. Da biste to izbegli, uverite se da vaša beba pravilno sisa i da zaista izvlači mleko iz dojki.

Simptomi:  Kvržica u dojci.

Ublažavanje bola:

 • Promenite položaj dojenja. Postavite bebu tako da joj usta i brada budu okrenute prema kvržici kako biste je podstakli da se hrani iz tog dela dojke.
 • Nosite udoban grudnjak kako biste omogućili da mleko što lakše teče.
 • Nežno masirajte kvržicu.
 • Stavite vrući topli materijal na zahvaćeno područje pre hranjenja da biste podstakli protok.

Apsces dojke

Do apscesa dolazi ako se mastitis ne leči. Ovo je veoma bolno nakupljanje gnoja uzrokovano infekcijom i može biti potrebna i operacija kako bi se majka izlečila.

Simptomi: Bolna crvena i topla dojka, kvržica ili otok u dojci.

Ublažavanje bola:

 • Potražite medicinsku pomoć. Apsces će morati da se drenira u bolnici.

Dakle, ako osećate bol dok dojite, obratite pažnju na to šta bi moglo da ga uzrokuje. Neke od ovih stanja možete sami da rešite, ali ukoliko ste previše zabrinuti, obratite se lekaru. U svakom slučaju, veoma je važno da dojenje bude prijatno i vama i vašoj bebi.
Tetiana Mandziuk/GettyImagesPlus

još iz kategorije