Ishrana tokom dojenja
30.03.2023 Dojenje

Ishrana tokom dojenja: Ove namirnice treba da izbegavate

Kao i za vreme trudnoće, ishrana tokom dojenja može uticati na bebe. Neke namirnice mogu da joj smetaju, zato vam pročitajte listu koja je to hrana. S druge strane, neke namirnice mogu pomoći i u povećanju količine mleka.

Takođe, neke bebe razvijaju alergiju na hranu dok su još u stomaku, a neke tokom dojenja. U nastavku vam otkrivamo kako da prepoznate simptome.

Dakle, ako dojite, važno je da jedete pravu hranu koja će pomoći bebi da se razvija kako treba.

Ishrana tokom dojenja: Ove namirnice treba da izbegavate

Tragovi svega što mama pojede i popije, može proći do majčinog mleka i uticati na vašu bebu. Zato je važno da slušate svoju bebu dok dojite jer je možda osetljiva na neke namirnice.

Biće i nekih ukusa koje ona voli (mnoge bebe sike duže kada osete beli luk), a i onih koji joj smetaju (uglavnom su to začinjena hrana ili citursi). Međutim, postoje namirnice na koje treba da posebno obratite pažnju ili čak izbegavate tokom dojenja:

Alkohol

Lekari savetuju da je povremeno i umereno piće dok dojite u redu, ali da ipak pokušate da izbegnete alkohol koliko god možete. Postoje brojne odlične alternative – poput bezalkoholnih koktela.

Ako pijete dok dojete, preporuka lekara je da sačekate nekoliko sati pre nego što budete dojili bebu. Dobro rešenje u takvim situacijama je izmlazanje mleka pre nego što popijete piće. Ako ne budete dojili, neophodno je da i dalje izmlazate mleko kako vam grudi ne bi bile otečene i bolne.

Kofein

Pokušajte da izbegavate više od dve šoljice kafe dnevno tokom dojenja jer to može povećati nivo kofeina u vašem mleku i preneti se na vašu bebu. To je može i držati je budnom.

Takođe imajte na umu da kofein ne sadrži samo šolja čaja ili kafe – već i čokolada, energetska pića i određena bezalkoholna pića (kao što je kola).

Riba

Iako je riba dobra za vas i vašu bebu tokom dojenja, ne bi trebalo da imate više od dve porcije masne ribe nedeljno. Sveža skuša, sardine, pastrmka i tunjevina se smatraju masnom ribom.

Takođe bi trebalo da ograničite svoje porcije ribe sa visokim nivoom žive, kao što je sabljarka.

Da li mamina ishrana tokom dojenja može razviti alergiju kod bebe?

Zapravo, neke bebe se rađaju sa alergijama ali određene alergije se mogu preneti na vaše dete dok je još u stomaku. Ponekad je to genetski, dok druge alergije dolaze potpuno iz vedra neba.

Važno je da umete da prepoznate simptome alergije koji se mogu javiti, a najčešće je to alergija na kravlje mleko. Iako se češće javlja kada uvedete formulu za mleko ili kada vaša beba počne da jede čvrstu hranu, može se razviti i tokom dojenja.

Simptomi alergije na kravlje mleko su:

  • kožne reakcije: kao što je crveni osip koji svrbi
  • otok: usne, lice i oko očiju
  • bol u stomaku, povraćanje, grčevi, dijareja ili zatvor
  • curenje ili začepljen nos
  • ekcem

Ako sumnjate na alergiju na mleko, ishrana tokom dojenja može imati veze. Zato pokušajte da iz vaše ishrane isključite mlečne proizvode i pratite promene. Vodite računa da unosite dovoljno kalcijuma iz drugih namirnica (tofu, sardina, losos).

Većina dece koja imaju alergiju na hranu imaće ekcem tokom detinjstva. Razgovarajte sa svojim lekarom ako ste zabrinuti da vaša beba pokazuje znake alergijske reakcije ili netolerancije na neke namirnice.
Miljana Momirović

Andrey Zhuravlev/GettyImagesPlus

još iz kategorije