Zatvor kod beba
28.03.2023 Zdravlje bebe

Zatvor kod beba: Kako da pomognete vašem čedu?

Ako ste primetili da vaša beba teško kaki, muči se ili ne kaki uopšte – možda ima zatvor. Bez brige, zatvor kod beba je normalan i može se rešiti.

Iako je teško da vidite da je vaše čedo uznemireno, opstipacija nije strašna – svi je ponekada imaju. Saznajte uzroke zatvora kod beba, prepoznajte simptome i kako pomoći bebi sa opstipacijom.

Zatvor kod beba: Kako da pomognete vašem čedu?

Šta uzrokuje zatvor kod beba?

• Ne jedu dovoljno hrane bogate vlaknima poput voća i povrća

• Ne piju dovoljno tečnosti

• Imaju problema sa kakenjem

• Osećaju se zabrinuto zbog selidbe, poslaska u vrtić ili dolaska nove bebe

Dehidratacija je veoma čest uzrok zatvora kod novorođenčadi, posebno kada je toplo vreme. Pored toga, odvikavanje, uvođenje čvrste ili nove hrane takođe može privremeno da izazove zatvor dok telo vaše bebe ne nauči da je vari.

Zatvor kod beba takođe može biti uzrokovan netolerancijom ili alergijom na mlečne proteine. Ako dojite, mlečni protein se može preneti kroz majčino mleko iz vaše ishrane.

Zatvor kod beba koje piju formulu za mleko

Bebe koje unose formulu za mleko takođe imaju veću verovatnoću da teško kake, nego bebe koje sisaju jer je formula za mleko teža za varenje.

Ako vaša beba ima alergiju ili netoleranciju na mlečne proteine, formula na bazi mleka takođe može izazvati zatvor.

Koji su simptomi opstipacije kod beba?

Najočigledniji znak zatvora novorođenčeta je da vaša beba ne kaki tako često kao obično. Ono što je „normalno“ varira od deteta do deteta, ali s vremenom ćete dobiti prilično dobru predstavu o tome šta je normalno za vaše dete. Kao gruba smernica, vaše novorođenče može imati zatvor ako ne kaki najmanje tri puta nedeljno. Sasvim je uobičajeno da se to promeni kada pređe na čvrstu hranu – od kakenja tri ili četiri puta dnevno do samo jednom.

Još jedan znak opstipacije može biti da se vaša beba napreže ili da joj je bolno ili teško kaka, što može dovesti do toga da gunđa. Ako vaša beba shvati da joj je bolno kada kaki, ona se takođe može suzdržavati od kakenja što može da izazove začarani krug. Ostali simptomi na koje treba obratiti pažnju su tvrd stomačić, bol u stomaku, gasovi i odbijanje hrane.

Kako da pomognete bebi koja ima zatvor?

Voda

Ukoliko vaša beba sisa, vodite računa da je redovno dojite jer bebe koje sisaju ne treba da unose vodu. S druge strane, ako pije formulu za mleku, može da pije i vodu između obroka ili da je napravite sa više vode, posebno ako je napolju toplo.

Vežba za nogice

S obzirom da se bebe ne kreću mnogo, možete nežno da savijate njihove nožice – kao da vozi bicikl. Ovaj pokret će joj olakšati kakenje.

Zatvor kod beba: Masaža stomaka

Takođe može pomoći i blaga masaža stomaka kako biste umirili stomačić bebe i podstakli varenje.

Povrće i voće

Ako je vaša beba prešla na čvrstu hranu, neka jede više voća i povrća jer sadrže vlakna koja su potrebna vašoj bebi da pravilno vari hranu. Čak i sokić od jabuke ili narandže može biti od pomoći. Pročitajte i: Vitamini za bebe i decu: ultimativni vodič (mojabeba.rs)

Naučite bebu na nošu

Ponudite vašoj bebi nošu malo posle obroka i pre spavanja. Važno je da steknu naviku jer mogu da odlažu kakenje da bi se duže igrali i slično. Možete podići vašoj bebi nogice dok sedi na noši kako bi joj bilo lakše da kaki.

Topla kupka

Topla kupka može pomoći vašoj bebi da se opusti i da joj bude lakše da kaki posle toga.

Najbolje bi bilo da potražite savet pedijatra ako vaša beba ne kaki nekoliko dana ili se muči kada kaki. On će moći da joj prepiše laksative koji će pomoći bebi da lakše kaki i da više ne bude uznemirena.

 




Miljana Momirović

Polina Strelkova/GettyImagesPlus

još iz kategorije