beba ima zatvor
06.05.2022 Moja Beba

Šta raditi kada beba ima zatvor?

Zatvor uopšte nije retka pojava među bebama, bilo da su one dojene, na veptačkoj dohrani ili čvrstoj hrani. Kada beba ne može da kaki duže od dva dana, vreme je da pokušate da stimulišete rad njenih creva.

Ova situacija nije opasna, ali će, sasvim izvesno, detetu stvoriti niz neprijatnosti: grčiće, bolove u stomačiću, zbog čega beba može biti razdražljiva ili čak odbijati da jede.

Koliko često beba treba da kaki?

Koliko dugo beba sme da ne kaki zavisi od njene ishrane: da li je dojena, na formuli, čvrstoj hrani. Ako pravi pauzu dužu od tri dana, pokušajte s našim savetima. Nakon sedam dana, vreme je za pedijatra. S obzirom na to da kod bebe učestalost pražnjenja creva varira, kao i izgled stolice, roditelji nekad nisu sasvim sigurni da li beba ima zatvor. Osim po vremenu koju protekne bez stolice, to ćete najbolje poznati po tome što su bebine stolice suve, tvrde, tamne boje i neobično oskudne ili obilne. Beba sa zatvorom nekad izgubi apetiti ili može bolno da plače. (Pročitajte i: Uvođenje čvrste hrane i zatvor kod beba)

Šta raditi kada beba ima zatvor?

Masaža stomačića pomaže rad creva

Nežno masiranje stomaka može da podstakne rad creva. Zagrejte prostoriju i svucite bebu, neka bude golišava. Uzmite malo kreme ili bebi ulja, stavite na svoje ruke, a onda ih i protrljajte kako bi se krema zagrejala, te da bi bebi bilo prijatno. U smeru kazaljke na satu gladite bebin stomačić.

Napomena: Ako beba pokazuje znake neugodnosti ili počne da plače, prestanite s masažom!

„Vožnja bicikla“ može pomoći bebi da kaki

Svi znamo ovu vežbicu, ali pitanje je da li ste znali da ona može pomoći bebi da kaki. Postavite bebu na leđa i raskomotite je. Neka bebi bude udobno. Svojim šakama obuhvatite bebine butinice i počnite, vrlo nežno, da imitirate pokrete kao da beba vozi bicikl. Nemojte praviti nagle pokrete, jer bebini kukovi nisu još razvijeni.

Napomena: Ovu vežbicu nemojte primenjivati ako još niste bili na prvom UZ kukova.

Topla kupka stimuliše organe za varenje

Ako se beba pati s tvrdom stolicom i zatvorom, patronažna sestra će vam sigurno savetovati toplu kupku. Napunite kadicu toplom vodom, položite bebu u nju i prelivajte joj stomačić toplom vodom, sve dok beba uživa i voda ne počne da se hladi. Bebini mišići će se opustiti, što će joj sigurno pomoći. U vodu slobodno možete dodati i dva deci čaja od kamilice, koja opušta, a ujedno je i dobra za bebinu kožu. (Saznajte i: Kako prepoznati i lečiti zatvor kod beba?)

Šta da jede beba koja ima zatvor?

Ako je vaša beba još uvek dojena ili na mlečnoj formuli, pobrinite se da popije bar 50 do 100 mililitara vode u danu. Bebama sa konstipacijom voda je neophodna. Ovo posebno važi za decu koja imaju mešovitu ili čvrstu ishranu. Ukoliko je beba već počela s voćnim sokovima, sme da popije 50 mililitara čistog soka od ceđene jabuke ili šljiva. Ovim bebama valja pripaziti i na ishranu i iz nje isključiti sve namirnice koje zatvaraju, ako što je, recimo, banana. Uvedite im namirice sa mnogo vlakana, žitarice ili tikvice.
bo sonmez/gettyimagesplus

još iz kategorije