12.11.2021 Zdravlje deteta

Uvođenje čvrste hrane i zatvor kod beba

Prelazak na čvrstu hranu kod nekih beba može da izazove probleme u radu creva, da dovede do otežanih stolica, pa čak i do zatvora. Evo kako da pomognete svojoj bebi.

Kako pomoći bebi koja ima zatvor?

Kada beba koja pređe na čvrstu hranu ima problema sa stolicom, najbolji rezultat daju male, a jednostavne promene u ishrani.

Dosta tečnosti

Kao i kod odraslih ljudi, važno je da dete unosi dovoljno tečnosti kako bi mu metabolizam radio besprekorno, a samim tim i probava funkcionisala kako treba. Beba više ne dobija tečnost iz majčinog mleka i zato je jako važno da joj nudite vodu. Deca u prvih nekoliko godina života ne razlikuju glad i žeđ, pa se može dogoditi da beba čak i ne shvati koliko je žedna. Zato vodite računa da vaša beba pije dovoljne količine vode.

Vlakna u ishrani

Pokušajte da uključite žitarice, najpre celozrne, u ishranu svog deteta. One su odličan izvor vitamina i minerala, ali pre svega vlakana koja podstiču peristaltiku creva i olakšavaju njihovo praženjenje. Osim žitarica i neko povrće, baš kao što su tikvice, može biti od pomoći.

Uobročite dete

Kada uvedete čvrstu hranu, potrudite se da dete ima utvrđeno vreme za obroke. Za razliku od dojenja, koje se sprovodi na zahtev, unošenje čvrste hrane trebalo bi da ima svoj ritam. Pre svega, jer proces varenja zahteva određeno vreme. Preporuka je da obroci budu na četiri sata razmaka. Ne morate biti striktni, ali je važno da između dva obroka ne bude manje od tri i više od šest sati razmaka.

Kada potražiti savet lekara?

Ako sve ove mere ne urode plodom, ili ako primetite krv u stolici, potražite savet lekara. Ne odlažite profesionalnu pomoć jer što duže budete čekali, to će proces lečenja biti teži. Lekar će pregledati dete i utvrditi da li je potreban neki blagi laksativ i da li zatvor možda ima neki ozbiljniji uzrok.
još iz kategorije