čišćenje ušiju bebe
01.04.2022 Nega bebe

Nega novorođenčeta: Kako se bebi čiste uši?

Vreme je za večernju toaletu bebe: kupanje, pranje kosice, mackanje kremicama, ali i čišćenje bebinih ušiju. Veoma je važno da prilikom održavanja higijene ušiju kod beba budete pažljivi: svako nakupljanje nečistoća može da izazove infekciju. Sa druge strane, morate biti i nežni da ne biste oštetili bubnu opnu mališanima.

Kako se bebi čiste uši?

Mleko, isperutana koža i slične materije mogu da se natalože u ušima vaše bebe, zbog čega je veoma važno da održavate pravilnu higijenu. Najbolje bi bilo da bebi uši čistite tokom večernje toalete, nakon kupanja, pri čemu je izuzetno važno da pripazite da bebi ne ulazi voda u uši kada joj perete kosu.

Sve što treba da uradite jeste da pokvasite meku pamučnu tkaninu, ili štapić za uši, i da pažljivo obrišete oko ivice ušne školjke, posebno se fokusirajući na pregib kože iza uha. Nastojte da sprečite prodor vode u ušni kanal dok kupate bebu.  Nežno joj osušite kožu mekim peškirom (nemojte da trljate, samo tapkajte).

Nikada nemojte gurati štapić u unutrašnji deo uha bebe i uvek koristite štapiće sa graničnikom. Ušni vosak (cerumen) možda ne izgleda lepo, ali je izuzetno važan za zaštitu i lubrikaciju ušnog kanala. Zato nema potrebe da ga uklanjate i nikad, ali NIKAD ušne štapiće ne koristite za čišćenje unutrašnjeg kanala, zbog velikog rizika od perforacije bubne opne.

Šta kada bebi „curi“ uho?

Mukozni otitis (ili „lepljivo uho“) ušna je infekcija koja može da bude posledica prehlade, a nastaje zbog nagomilavanja lepljive tečnosti u pozadini bebinog srednjeg uha. Ovaj tip infekcije često dovodi do privremene promene u ponašanju. Zato, ukoliko primetite da vas mališan iznenada ignoriše, to može biti znak pomenute infekcije. Trudite se da se detetu obraćate oči u oči. Ova infekcija obično se povlači nakon dva meseca, ali ako ste zabrinuti da se stvari ne odvijaju kako treba, obavezno se obratite dečjem ORL specijalisti. (Pročitajte i: Upala uha kod dece: Kako smanjiti bol i izlečiti infekciju ušiju?   )
Foto Duets/GettyImagesPlus

još iz kategorije