upala uha kod dece
30.03.2022 Zdravlje bebe

Upala uha kod dece: Kako smanjiti bol i izlečiti infekciju ušiju?

Upala uha je vrlo česta pojava kod dece od šestog meseca do treće godine života zato što se njihov imunološki sistem još razvija. Istraživanja pokazuju da su dečaci skloniji pojavi infekcije ušiju nego devojčice. No, istraživanja takođe pokazuju da dojenje nakon četvrtog meseca života umanjuje rizik od ušnih infekcija.

Kako se razvija upala uha?

Postoje tri vrste ovih infekcija, u zavisnosti od uzročnika: virusne, bakterijske i, mnogo ređe, gljivične infekcije uha.  Infekcije mogu da se jave u različitim delovima uha. Kad je u pitanju ušni kanal, uho može da svrbi, da bude crveno i bolno.
Kod beba uzrasta šest do 15 meseci najčešće su upale srednjeg uha, jer je kod njih Eustahijeva tuba vrlo mala i nema pad kao kod odraslih osoba, što otežava prirodnu drenažu tečnosti. A kad se tečnost nakupi iza bubne opne, onda se u njoj (tečnosti) češće zadržavaju virusi ili bakterije.

Simptomi upale uha kod dece

U tipične simptome ušne infekcije spadaju uznemirenost, nervoza, plač, razdražljivost, povlačenje ušiju i negodovanje kad je beba u položaju u kome oseća pritisak na ušima. Takođe, bebe koje sisaju mogu odbijati dojku ili prekidati podoje već nakon minut – dva uz bolan i glasan plač.

Kako se infekcija razvija, kod deteta se može javiti i povišena temperatura, glavobolju, bezvoljnost i malaksalost.  Zapušen nosić ili pojačana sekrecija iz nosa su česti pratioci ove upale, a na vrlo često joj i prethode. Može se dogodi da obična prehlada preraste u upalu uha ukoliko ne obratite dovoljno pažnje na pravilnu higijenu i čišćenje nosića. (Saznajte i: Toaleta nosa: Kako se bebi čisti nos?)

Bolni plač koji je jedan od neizostavnih simptoma po pravilu se javlja uveče ili tokom noći, kada je dete u ležećem položaju, te dolaizi do slivanja sekreta i stvaranja vazdušnog pritiska koji izaziva bol.

Ublažite bol detetu sa upalom uha

Najbolji lek za ušne infekcije najčešće je samo strpljenje, odmor, vreme i mnogo nežnosti.
Međutim, ušne infekcije mogu da budu vrlo bolne, zbog čega je često neophodna upotreba
adekvatne vrste i doze analgetika, koji će detetu pomoći da spava. Otprilike sat vremena pre
odlaska na spavanje dajte mu odgovarajuću dozu paracetamola, po uputstvima lekara.

Držanje tople (ali ne vruće) obloge na bolnom uhu i istovremeno čitanje priče za laku noć može da doprinese ublažavanju bola dovoljno dugo da dete zaspi.

Kako se leči infekcija uveta?

U većini slučajeva ušne infekcije prolaze bez terapije za nekoliko dana, ali neke mogu da potraju
i nedeljama. Odvedite dete lekaru ukoliko oseća bolove u periodu od tri do pet dana. Moguće je da će mu biti potrebni antibiotici ili ispiranje ušiju. (Pročitajte i: Upala uha: Da li su antibiotici zaista rešenje?)

 
Ivan-balvan/iStock/GettyImagesPlus

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije