podvezan jezik
26.05.2024 Zdravlje bebe

Podvezan jezik – kako se ovo rešava?

Da li ste nekada čuli za podvezan jezik ili kratak frenulum kod beba? Za neke bebe ova pojava može izazvati probleme u dojenju, dok druge mogu imati problem da dobiju na težini. Posebno ukoliko su u pitanju teži slučajevi. Dobra vest je to što ovaj problem nije preterano opasan i lako se može dijagnostikovati i lečiti.

Šta znači podvezan jezik ili kratak frenulum?

Ovo se dešava kada je tkivo (frenulum) koje povezuje gornju usnu sa desnima prekratko ili zategnuto, isto je i sa tkivom ispod jezika.  To otežava bebama da pomeraju usnu i jezik gore-dole što može izazvati probleme sa hranjenjem, govorom, oralnom higijenom, pa čak i zdravljem zuba. Mada uzrok za ovu pojavu nije nikada istražen, smatra se da je genetika jedan od njih.

Do ovoga dolazi oko 12. nedelje gestacije. Meko tkivo u ovoj oblasti počinje da se povlači, ali u nekim slučajevima se desi da ono ostane. Roditelji često misle da su oni u nečemu pogrešili, ali to nije istina. Jednostavno još uvek nije otkriveno zašto se u nekim slučajevima tkivo povlači, a u nekim ne.

Koji su simptomi?

Mame koje doje mogu primetiti da su im grudi prepune i nakon dojenja. Ovo se desi zbog toga što njihova beba ne može pravilno da siše. Nažalost, previše mleka u dojkama mogu dovesti do začepljenja kanala ili msdzizids koji može biti hroničan ako beba ne može da isprazni mleko iz dojke. Ponekad hranjenje na flašicu može pomoći u ublažavanju simptoma, ali roditelji bi trebalo da odreaguju ukoliko podvezane usne sprečavaju bebu da se pravilno hrani.

Da li kratak frenulum, odnosno podvezan jezik utiče na govor?

Dok neki veruju da veze između usana i jezika utiču na govor, istina je da to niko ne zna sa sigurnošću. Poremećaji artikulacije i kratak frenulum su česti kod dece, nije iznenađujuće što se isto često javljaju zajedno. Međutim, to što se javljaju zajedno ne mora da znači da je to uzrok.

Ovo je vrlo aktuelna tema među logopedima i patolozima, ali još uvek nema dokaza da podvezan jezik utiče na poremećaje u artikulaciji ili govoru. Izgovaranje nekih glasova zahteva pomeranje vrha jezika ka gore, na primer izgovaranje zubnih i nadzubnih glasova popur /t/,/d/,/n/, ali potrebno uzdizdanje je minimalno.

Dijagnoza i lečenje?

Ukoliko ste učili problem i sumnjate na podvezan jezik, potrebno je da se obratite pedijatru. On će vas uputiti kod pedijatrijskog stomatologa na oralni pregled. Tamo će vas verovatno pitati koliko ćesto se dete hrani i da li pljuje ili se guši tokom hranjenja.

Nekada je javlja problem prilikom uspostavljanja dijagnoze i pokazalo se da većina pregleda novorođenčadi ne uključuje pregled jezika, gornje usne ili frenuluma. Kada se to ne primeti, može doći do nepravilnog gutanja i može se smanjiti pritisak u ustima i može doći do oralnih problema. Ako se kratak frenulum gornje usne ili jezika ne leči na vreme, to može uticati na zdravlje zuba, uzrukujući jaz između prednjih zuba, karijes ali i mnoge druge probleme.

Ovaj problem ne utiče na svako dete isto i to što dete ima kratak frenulum ne znači da će mu se javiti svi ovi simptomi. Najbolje je čim primetite problem da se obratite lekaru kako biste našli način da rešite ovaj problem u što kraćem roku.

Lečenje

Lečenje je vrlo jednostavno. Deca mogu imati ovu vrstu korekcije u bilo kom uzrastu, a ona podrazumeva vezanje tkiva makazama ili laserom. Potrebno je manje od jednog minuta da se proces završi i potpuno je bezbolno zahvaljujući lokalnoj anesteziji.

Ukoliko ste veoma zabrinuti zbog ovog problema, znajte da nema potrebe za tim. Što pre se obratite lekaru i problem će brzo biti rešen bez posledica.
Jovana Jevtić

Konstantin Aksenov/ Getty IMages Plus

još iz kategorije