Trudnoća vantelesnom oplodnjom
27.05.2024 Začeće

Trudnoća vantelesnom oplodnjom: Sve što treba da znate

Mnogi parovi koji se bore sa neplodnošću odlučuju se za vantelesnu opodnju. Ovaj postupak podrazumeva vađenje jajnih ćelija iz jajnika, njihovo mešanje sa spermom i njihovo ubacivanje direktno u matericu. S obzirom na jedinstvenu metodu začeća, mnogi se mogu zapitati šta podrazumeva trudnoća vantelesnom oplodnjom i koje su razlike u odnosu na trudnoću uobičajenim putem. Ispostavilo se da su rizici i komplikacije i jedne i druge trudnoće vrlo slični.

Trudnoća vantelesnom oplodnjom: Sve što treba da znate

Vantelesna oplodnja

Kada je reč o trudnoći postignutoj vantelesnom oplodnjom, ona se ne smatra nužno visokorizičnom. Mešutim, žena koja zatrudni pomoću ove tehnike može imati neku dijagnozu u vezi sa reproduktivnim sistemom. Na primer, problem može biti starost majke ili istorija pobačaja. Treba znati da je vantelesna oplodnja siguran, efikasan i uobičajen način da par dobije priliku da ima dete. Ovaj proces obično se razmatra nakon brojnih izazova na putu ka trudnoći poput poremećaja ovulacije, oštećene funkcije spermatozoida i fibroida materice.

Mnogo je razloga zašto je ovo najbolji način za začeće ukoliko već ne može da se desi potpuno prirodno. Međutim, tu su i neki rizici koji se vezuju za vantelesnu oplodnju a na koje treba paziti u toku trudnoće.

Kako povećati verovatnoću uspeha vantelesne oplodnje?

Vantelesna oplodnja višestruko povećava šanse za začeće. Mnoge žene koje odluče na ovaj poduhvat imaju implantirano više od jednog embriona zbog povećavanja mogućnosti da zatrudne. Zbog toga veliki broj ovih trudnoća budu blizanačke, a u nekim slučajevima i trojke. Kada dođe do toga da žena nosi više od jedne bebe veći su i rizici. I to nije samo kada je u pitanju vantelesna oplodnja.

Vantelesna oplodnja povećava rizik za porođajne komplikacije

Bebe začete na ovaj način imaju nešto veće šanse za urođene defekte. Međutim, ti defekti uglavnom se ne pripisuju vantelesnoj oplodnji nego prirodnoj neplodnosti roditelja. Mnoga istraživanja pokazala su da vantelesna oplodnja direktno ne uzrokuje urođene defekte i komplikacije. Najčešći uzrok zapravo je poodmaklo starosno doba majke.

Simptomi koje ima trudnoća vantelesnom oplodnjom

Mnogi se pitaju da li se i kako se trudnoća vantelesnom oplodnjom razlikuje od one do koje je došlo bez pomoći nauke. Prva razlika je u tome što majke koje su išle na vantelesnu oplodnju moraju biti svesnije svoje trudnoće od početka jer su svesne da nose dete od prvog dana. Sa druge strane, buduće mame koje nisu išle na vantelesnu neće znati za trudnoću do izostanka menstruacije ili do prvog testa na trudnoću.

Lekovi za plodnost koji se koriste pre vantelesne procedure mogu imati neželjene efekte koji liče na simptome trudnoće, a to su: glavobolje, bol u stomaku, promene raspoloženja, nadimanje, valunzi. Ovi simptomi uglavnom nisu zabrinjavajući, ali mogu biti posledica simptoma hiperstimulacije jajnika, neuobičajenog stanja koje se javlja usled prekomerne proizvodnje jajnih ćelija. Ukoliko se javi veliko povećanje telesne težine, bol i otok u stomaku, mučnine i vrtoglavice, veoma je bitno javiti se lekaru.

Vantelesna oplodnja je siguran i vrlo efikasan metod za začeće. Iako nosi neke rizike, lekari ističu da su koristi veći nego rizici. Kao i kod svake druge trudnoće, o svemu treba da razgovarate sa lekarom kako biste se rešili svih nedoumica i kako biste bili što opušteniji.
Jovana Jevtić

Nemer-T/ getty Images Plus

još iz kategorije