Rani znaci trudnoće
08.04.2023 Prvi trimestar

Rani znaci trudnoće: Ovi simptomi ukazuju na trudnoću pre izostanka menstruacije

Ukoliko sumnjate na trudnoću, ali još uvek niste sigurni da treba da posetite ginekologa jer vašoj menstruaciji još uvek nije vreme, pogledajte ove rane simtome trudnoće i proverite da li ih imate. Oni se mogu javiti čak i do sedam dana pre izostanka menstruacije. Ukoliko utvrdite da već imate neke od ovih simptoma, pravo je vreme da uradite test ili zakažete pregled kod ginekologa.

Rani znaci trudnoće

Bolne grudi

Ovo je jedna od najčešćih pojava u trudnoći do koje dolazi zbog hormonskih promena. Grudi mogu biti veoma osetljive već nedelju ili dve od začeća. U ranoj trudnoći telo proizvodi toliko estrogena i progesterona da žlezde u grudima počinju da rastu. Ovaj porast hormona uzrokuje da grudi zadržavaju više tečnosti i zbog toga su bolne, teške i osetljivije nego useld PMS-a.

Bol u leđima

Ovo je rani znak trudnoće zbog kog žene često misle da će uskoro dobiti mentruaciju. Ovaj bol je zapravo posledica hormonskih promena i rasta materice. Oko 30% trudnica oseća grčeve nakon začeća. To je posledica implementacije, odnosno trenutka kada se oplođena jajna ćelija pričvrsti za zid materice. Materica se tada malo isteže kako bi se pripremila za svoje veliko širenje u toku narednih devet meseci.

Rani znaci trudnoće: Krvarenje

Nakon što je jajna čelija oplođena i smeštena u matericu, mogu se javiti blaga krvarenja u obliku vaginalnog iscedka. Ovo tačkasto krvarenje može se pomešati sa početkom menstruacije, mada je dosta svetlije. Mada je ovo krvarenje bezopasno, dobro je obavestiti svog ginekologa o tome kako biste bili sigurni da je sve u redu. Posebno je u prvom tromesečju bitno proceniti vaginalno krvarenje jer može biti i znak pobačaja, vanmaterične trudnoće i nekih infekcija.

Umor

Tokom prvih nekoliko nedelja, telo je u konstantnom naporu da održi trudnoću. Zbog toga se mnogo trudnica oseća umorno u ovom periodu. Dodatni progesteron koji se proizvodi u telu uzrokuje i porast temperature što takođe oduzima energiju. Takođe, možete primetiti i da vaše srce kuca nešto brže jer mora da isporuči dodatni kiseonik u matericu. Sve ovo uzrokuje umor. Kako biste pomogli svom telu, uzimajte prenatalne vitamine i minerale, zdravo se hranite, pijte puno tečnosti i odmarajte se koliko god ste u mogućnosti.

Tamnije bradavice

Ukoliko ste primetili ovu pojavu, znajte da hormoni trudnoće utiču i na aktivnost melanocita koji su odgovorni za boju bradavica. Žene koje imaju tamniji ten ovo mogu primetiti tek kasnije u trudnoći.

Mučnina

Prava jutarnja mučnina koja pogađa najveći broj trudnica pojavljuje se tek nekoliko nedelja od začeća, međutim suptilnija mučnina može biti jedan od ranih znakova trudnoće.

Progesteron uzrokuje usporavanje mnogih stvari, pa i probavne procese. Zbog toga nekad dolazi do zatvora i probavnih smetnji. Budući da se želudac ne prazni tako brzo kao inale, on ima potrebu da se pročisti. To se često događa povraćanjem.

Mučnina u trudnoći povezana je i sa hCG hormonom, koji se može otkriti u krvi i urinu čak i pre izostanka menstruacije. Što je veći nivo hCG-a, to vi osećate veću mučninu.

Povišena temperatura

Tokom ovulacije telesna temperatura raste. Kada se jajna ćelija oslobodi, temperatura poraste za oko pola stepena i ostaje povišena dok ne dobijete menstruaciju. Ukoliko ova temperatura ne spadne za više od dve nedelje, to može biti znak da čekate bebu.

Nadutost

Kao što je već rečeno, progesteron, kog sada u telu imate mnogo, usporava probavni trakt i može učiniti da vaš stomak bude veći nego inače. To se dešava i u PMS-u, ali obično prestaje kada menstruacija započne, a nivo progesterona opadne. Ako nadutost ne prolazi, a menstruacije nema – velika je šansa da ste trudni.

Zatvor

Kao i kod nadutosti i mučnine, progesteron je odgovoran i  za ovaj simptom. Budući da se probavni trakt usporava, hrana možda neće prolaziti tako brzo. Ovaj simptom se pojačava kako trudnoća napreduje.

Rani znaci trudnoće: Često mokrenje

Možda mislite da ova pojava dolazi tek kasnije kada beba počne da pritiska vašu bešiku, ali to jednostavno nije istina. Povećan broj odlazaka u toalet počinje veoma rano u trudnoći. Natečena materica vrši pritisak na bešiku s jedne strane, a s druge strane, dodatni protok krvi u bubrege takođe uzrokuje da oni proizvode više urina. U vezi sa ovom pojavom ne možete uraditi ništa. Obratite se lekaru ukoliko je vaše učestalo mokrenje praćeno peckanjem, kako biste utvrdili da nemate neku infekciju. Veoma je bitno da ne smanjite unos tečnosti zbog ovoga.

Povećana želja za hranom

Na samom početku trudnoće možete primetiti da vam se traži mnogo više hrane. To se dešava zato što telo mnogo radi da bi održalo trudnoću, umara se i potrebna mu je energija. Primetićete da vam se traže ugljeni hidrati jer pomažu u održavanju nivoa energije.

Glavobolje

Povećana količina krvi može izazvati blaže glavobolje, što može biti jedan od ranih znakova trudnoće. Ove glavobolje javljaju se i ako ne pijete dovoljno tečnosti i ako ste anemični. Veoma je bitno redovno raditi nalaze iz krvi kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Rani znaci trudnoće: Promene raspoloženja

Mnoge trudnice imaju burne reakcije na sasvim nevažne događaje. Suze kreću vrlo lako, a nije vam potrebno mnogo niti da se naljutite. Ovo je posledica povećanja hCG-a zbog koje osećate umor koji vas čini neraspoloženim,

Začepljen nos i krvarenje iz nosa

Krv iz nosa, začepljen nos i postnazalno kapljanje su uobičajeni u trudnoći. Povezani su sa 2 uzroka: jedan je povećanje količine krvi koji stavlja veći pritisak na osetljive krvne sudove poput onih u nosu. Kada je reč o oticanju sluznice nosa, to se dešava zbog hormona estrogena. Fiziološki raspon i sprej namenjen trudnicama mogu sprečiti ove simptome.

Ukoliko primećujete kod sebe neki od ovih simptoma, velika je šansa da čekate bebu. Zbog toga, što pre kupite test i zakažite pregled kod ginekologa.
shurkin_son/ Getty Images PLUS

shurkin_son/ Getty Images Plus

još iz kategorije