18.09.2016 Prvi trimestar

Krv iz pupčane vrpce je dragocena!

Tokom kasnih sedamdesetih godina prošlog veka grupa naučnika otkrila je da su stem ćelije gradivni materijal ljudskog organizma u toku njegovog intrauterinog razvoja.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Za vreme organogeneze, koja se završava u trećem mesecu trudnoće, razvijaju se razne vrste tkiva koja izgrauju bebin organizam, a ceo proces počinje od stem ćelija, koje se iz neutralnog oblika pretvaraju u oblik potreban za izgradnju određenog tkiva. Možemo ih uporediti sa kockicama lego sistema od njih nastaju tkiva, organi i, na kraju – kompletan čovek.

KAKO FUNKCIONIŠU?
Kada bolesne ćelije napadnu organizam, stem ćelije se upuštaju u bitku s njima. One tada rasturaju lošu (bolesnu) ”građevinu” i grade novu, od sasvim novih i zdravih ćelija. Na primer, ako neko boluje od karcinoma, prvo se primenjuje hemoterapija da se unište bolesne ćelije, a zatim se u organizam uvode stem
ćelije, koje ponovo izgrauju zdravo tkivo. Ono što je najvelicanstvenije u njihovom radu jeste činjenica da one tačno znaju šta treba popraviti, a šta ne treba da diraju. Zato su ih naučnici nazvali ”pametnim” ćelijama.

Njihova primena u lecenju teških bolesti napreduje iz meseca u mesec. Do sada su se najbolje pokazale u lečenju bolesti krvi, kao što su leukemija i anemija.

GDE SE KRIJU?
Mada se mogu dobiti iz koštane srži i neželjenih embriona, najbolji izvor ovih
dragocenih ćelija ipak je pupcana vrpca, iz koje se, neposredno nakon poroaja, vadi krv. Posteljica i pupčana vrpca nikada nisu ničemu služile, vec su odmah nakon detetovog rođenja bivale bačene, budući da su ”odradile” svoj posao. Međutim, pre nekoliko godina naučnici su otkrili da se u pupčanoj vrpci nalaze milioni dragocenih stem ćelija, koje se mogu čuvati desetinama godina. Ovo senzacionalno otkriće omogućava roditeljima da sačuvaju ”rezervni” imunološki sistem svog deteta te
da ga upotrebe onda kada mu bude zatrebao. Najvažnija činjenica u vezi sa čuvanjem stem ćelija iz pupcane vrpce jeste to što ne postoji mogućnost da ih organizam odbaci kao neodgovarajucć. Osim toga, postoji velika šansa da budu upotrebljene za lečenje drugog člana uže porodice.

KAKO DOĆI DO STEM ĆELIJA?
Za sada, jedini način da obezbedite ovu vrstu zdravstvenog osiguranja za svoje dete jeste da unapred sa lekarima ugovorite (i platite) proceduru čuvanja stem ćelija. Parovi koji odluče da ih sačuvaju dobijaju kompletan materijal (kit) potreban za izvođenje ove, veoma jednostavne procedure. Uzorak krvi iz pupčane vrpce skladišti se u sterilnu kesu za krv, koja se nosi u specijalizovanu laboratoriju, obrađuje i čuva u tečnom nitrogenu. Kao i sve druge procedure, i ova košta. U iznos od oko hiljadu evra uračunata je cena opreme, uzimanja uzorka, njegovog transporta do banke ćelija i čuvanje tokom dvadeset godina. Srećom, većina firmi koja se bavi ovim poslom ima sklopljene ugovore s poslovnim bankama koje za ove potrebe daju kredite s rokom vraćanja i do pet godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije