18.09.2016 Porođaj

Vaša iskustva: Indukcija na porođaju – da ili ne?!

Završnom činu svake trudnoće prethode kontrakcije, manje ili više bolne, nakon čega sledi i samo rođenje deteta. Međutim, u određenim situacijama neophodne su i neke dodatne intervencije, a jedna od njih je i indukcija. Da li je indukovanje porođaja zaista toliko strašno i da li je panika opravdana, saopštava nam jedna od naših vernih čitateljki.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Njeno iskustvo kao odgovor na ovo pitanje prenosimo vam u celosti:

– Sve zavisi od toga na koga ćete naleteti u porodilištu. Ako imate sreće i nabasate na nekog iole normalnog doktora (kao što je kod mene bio slučaj, hvala Bogu), on sigurno neće pokrenuti proces indukcije bez preke potrebe, samo kako bi vas mučio i iživljavao se nad vama.

Izbor metode svakako, kao što svi znamo, zavisi od toga da li je trudnica prvorotka, drugorotka, trećerotka, višerotka, kao i od stanja grlića materice. Veliku neprijatnost kod indukovanog porođaja izaziva kateter, ali to ne treba da vas brine, jer se on uglavnom sam eliminiše onog trenutka kada se grlić dovoljno otvori kako bi mogla da otpočne faza porođaja. Kateteri su pogodniji kod onih žena koje su više puta rađale, a čak i u slučaju da ne ispadne sam, što se ponekada dešava, lekar će ga odstraniti najkasnije 12 sati sati nakon porođaja.

Istina je da je ovakav način porođaja veoma neprijatan, mnogo neprijatniji od prirodnog, što znam, budući da sam iskusila oba, ali morate biti svesni da se indukcija uglavnom daje samo onda kada porođaj slabo napreduje, ili usled nekih drugih komplikacija koje bi mogle da ugroze vaš, ili život vaše bebe.
Moj prvi porođaj bio je sa indukcijom koja je spasila život mojoj bebi, dok je drugi bio bez ove intervencije i porodila sam se za puna tri sata. Ali, kao što svi uvek govore, činjenica je da je drugi porođaj uglavnom lakši, mada je to nepisano pravilo.

Što se intenziteta bola tiče, nisam osetila nikakvu razliku između ove dve vrste porođaja, ali verujem da su neke žene manje tolerantnije na bol, pa je subjektivni osećaj potpuno drugačiji.
Ono što sasvim sigurno mogu da vam tvrdim jeste da panika nikako nije dobrodošla, i da ne može ništa korisno da vam donese. Nemojte se plašiti, mislite pozitivno i naravno malo pripremite teren (vezu, muža) i sve će biti kako treba. Ma koliko neprijatan neki segment porođaja bio uvek imajte u vidu da je to bilo neophodno kako bi se izbeglo neke veće zlo.

Imate i vi neko upečatljivo, loše ili dobro, iskustvo u trudnoći, sa porođaja…?! Podelite ga sa nama putem komentara ili pošaljite vašu priču na mejl adresu naše redakcije [email protected], kako bismo je objavili (anonimno) i podelili sa drugim čitateljkama. 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije