08.11.2016 Prvi trimestar

Kozmetički tretmani tokom trudnoće – da ili ne? Mi imamo prave odgovore!

Dok čekate bebu, postoji priličan broj tretmana koje bi trebalo izbegavati zbog vašeg, ali i bebinog zdravlja. Evo šta preporučuje kozmetičarka, prof. Petra Kupm.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Trudnoća menja svaku ženu. Trudnice se prolepšaju, koža, kosa i nokti zablistaju, ali neprijatelji ženske lepote maskiraju se u obliku celulita, strija i popucanih kapilara. Pritom je problem što većina kozmetičkih tretmana koji pomažu kod tih estetskih problema za trudnice – nije preporučljiva.

„Problem celulita većinom se pojačava zbog nagle promene hormona u telu, ali tretiranje u trudnoći mora se napraviti na prihvatljive načine. Pomoći će ručna limfna drenaža kao i nežna masaža tela s neutralnim uljima, kojima se opušta i ‘isteruje’ višak vode iz zglobova zbog velike količine estrogena u telu“, kaže prof. Petra Kump, kozmetičarka i vlasnica kozmetičkog salona „Petra Kump“ iz Zagreba.

Uz masažu, u trudnoći je najbolje primenjivati prirodne metode za sprečavanje pojave celulita – lagane vežbe, dosta vode i ishranu s mnogo voća.

„Masaža za trudnice, osim kao prevencija pojave masnih naslaga, celulita i strija, odlična je priprema za porođaj, a olakšava i povratak u formu“, kaže Petra Kump i dodaje da se masaža može sprovoditi i u predelu abdomena, laganim kružnim kretnjama oko stomaka kako bi tkivo tamo ostalo meko, uz minimalno rastezanje kože i pojavu strija.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ostali tretmani koji ne štete trudnicama su blagi pilinzi na bazi prirodne soli, nega lica, manikir i pedikir, pa i stavljanje gela na nokte. Ponekad se u trudnoći povećava maljavost pa je preporučljiva depilacija voskom ili šećernom pastom koja manje boli.

„Depilacija se radi hladnim voskom s trakicama, ali pazite ako koristite topli vosak koji se reciklira da se ne prenesu zaostale bakterije jer mogu uzrokovati infekcije. To je posebno nepoželjno u trudnoći. Budite sigurni da su higijenski standardi u kozmetičkom salonu na visini. Pre i nakon depilacije kozmetičarka bi trebalo da nanese dečji puder, a posje dečje ulje ili neko drugo sredstvo biljnog porekla“, kaže Petra Kump.

Ne preporučuje se trajna depilacija zbog laserskog svetla, a ostali zabranjeni tretmani su injekcije botoksa, izbeljivanje zuba, sauna zbog visoke temperature, solarijum i mnogo sunčanja, sauna, kao i anticelulitni tretmani i kreme čije aktivne supstance po nanošenju ulaze u krvotok.

Za strije su najčešće ‘krivi’ geni, a depilacija ne izaziva pucanje kapilara

Kako biste izbegli strije, kožu u trudnoći stalno hidrrirajte, najbolje umasiravanjem prirodnih ulja (ricinus, lešnik, kokos), kao i shea maslacom. Pucanje kapilara na licu i nogama tokom trudnoće ne uzrokuje depilacija nego visok nivo estrogena u krvi koji stvara posteljica.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije