Jutarnja mučnina
07.03.2023 Prvi trimestar

Jutarnja mučnina: Uzroci, simptomi i načini ublažavanja

Jutarnja mučnina je jedan od glavnih simptoma trudnoće. Prepoznaćete je po tome što vas odvodi u toalet više puta nego što biste to želeli, osećate se iscrpljujuće i veliki deo vremena provodite u pokušaju da ublažite ove simptome. Iako se nazivaju jutarnjim, ove mučnine ne ostaju uvek vezane za početak dana. Mnoge trudnice znaju da ovaj osećaj nekada ume da traje i duboko u popodnevnim satima.

Pročitajte više o ovoj pojavi i pronađite način da je ublažite.

Jutarnja mučnina: Uzroci, simptomi i načini ublažavanja

Dakle, jutarnja mučnina je veoma česta pojava u trudnoći. Oko 90% trudnica u nekom trenutku oseti neki oblik mučnine. Dok se neke trudnice susreću samo sa blagim mučninama, druge pate od čestog povraćanja i osećaju se veoma iscrpljeno zbog toga. U prvom tromesečju dolazi do naglog porasta hormona trudnoće koji može izazvati mučninu, dok u kasnijim mesecima beba pritiska stomak i može izazvati ove osećaje.

Simptomi

  • uporno prekomerno povraćanje.
  • teška mučnina
  • glavobolje i zbunjenost
  • dehidratacija
  • česti odlasci u toalet
  • ubrzani rad srca
  • gubitak težine

Kada treba da se obratite lekaru?

Ukoliko povraćate, imate tamniju boju urina ili niste mokrili u poslednjih osam sati, potrebna vam je medicinska pomoć. Osim toga, možete osećati slabost i niste u stanju da u telu zadržite hranu i tečnost, to takođe zahteva medicinsku terapiju. Kada imate bolove dok mokrite i ako ste izgubili na težini, vreme je za savetovanje sa stručnim licem.

Uzroci mučnine

Najpopularnija teorija je da  je jutarnja mučnina izazvana povišenim nivoom hormona hCG-a. U pitanju je hormon pomoću kog se zapravo i otkriva trudnoća na testu. Prvo se proizvodi kada zatrudnite, a zatim vas izaziva telo da proizvodi više progesterona, elementa koji održava pravilno funkcionisanje vaše posteljice i zdravu sluzokožu materice. Naučnici smatraju da osim što ovaj hormon opušta matericu, opušta i probavni sistem. Ovo usporava varenje hrane i može vam izazvati refluks kiseline, gde probavni sokovi cure nagore u vaš jednjak, što je dovoljno da se osećate loše. Međutim, koliko god loše deluju ovi simptomi, jutarnja mučnina nije nužno loš simptom trudnoće. Naprotiv, jutarnja mučnina je povezana sa smanjenim rizikom od pobačaja i boljim razvojnim ishodima za bebu.

Kada jutarnja mučnina počinje?

Najčešće, ovaj simptom počinje u prvom tromesečju. Uglavnom u petoj ili šestoj nedelji trudnoće. Često je to jedan od prvih pokazatelja trudnoće.
Jovana Jevtić

SerrNovik/GettyImagesPlus

još iz kategorije