akupunktura u trudnoći
25.02.2023 Zdravlje i nega

Akupunktura u trudnoći: Da li je bezbedna?

Uz pozitivne emocije uzbuđenja i iščekivanja, trudnoća može dovesti da izazove razne vrste bolova. Većina se može rešiti lekovima, međutim akupunktura u trudnoći može da pomogne u ublažavanju tegoba.

Akupunktura u trudnoći: Šta je to?

Akupunktura predstavlja tradicionalni oblik medicine koji nastoji da popravi neravnotežu energetskog sistema ubacivanjem finih igala u određene akupunturne tačke tela. Tradicionalna akupunktura se zasniva na shvatanju da energija teče kroz telo u kanalima koji nose naziv „meridijani“. Ova energija ili životna sila, naziva se Ki (čita se kao Či). Akupunktura popravlja Ki i na taj način vraća i zdravlje i oslobađa tegobe.

Akupunktura u trudnoći: Prednosti

Ima mnogo prednosti terapije akupunkturom. Iako deluje neprijatno, zapravo je vrlo opuštajuća terapija. Naravno, ako se ne bojite igala. Ona pomaže kod:

Neki parovi se čak odluče na odlazak na akupunkturu samo da bi došlo do začeća. Sa druge strane, u kombinaciji sa moksibustijom (tradicionalnom terapijom kineske medicine) smatra se da akupunktura u trudnoći može da postavi bebu u pravilan položaj.

Da li je akupunktura tokom trudnoće bezbedna?

Akupunktura je poptuno bezbedna, ali je važno da idete kod lekara koji je veoma stručan. Veoma je važno da lekar zna koje tačke pritiska treba da izbegava prilikom akupnkture trudnica. Baš iz tog razloga, ne žele svi akupunkturisti da rade akupunkturu tokom trudnoće ili zbog problema sa začećem. Svakako pre nego što odete na akupunkturu, porazgovarajte sa lekarom za slučaj da postoji razlog zašto to ne bi trebalo da uradite.

Dakle, ako se ne bojite igala, a dosta vam je bolova i stresa, možda će vam ovaj vid terapije pomoći. Najbolje bi bilo kada biste otišli kod lekara koji ima dosta iskustva rađenju akupunkture kod trudnica. U svakom slučaju, ako se odlučite na ovaj korak onda je najbolje da se opustite i verujete lekaru u čijim ste rukama.
Wavebreakmedia/GettyImagesPlus

još iz kategorije