Zatvor u trudnoći
14.02.2023 Treći trimestar

Zatvor u trudnoći: Kako da olakšate sebi odlazak u toalet?

Gotovo svaka druga žena ga ima tokom drugog stanja ali zatvor u trudnoći ume biti poprilično neprijatan i bolan. Dobra strana je što postoji način da ubrzate rad creva i odlazak u toalet.

Kako da znate da li imate zatvor u trudnoći?

Zatvor je frustrirajući, ali i bolan problem kada jednostavno ne možete da idete na toalet. Međutim, ne postoji pravilo kako da ga prepoznate – to zavisi od vas samih.  Ako obično idete u toalet samo dva do tri puta nedeljno, verovatno ne biste osetili zatvor sve dok niste išli nedelju ili dve. Međutim, ako idete svaki dan i niste bili četiri dana, onda bi ovo mogao biti znak opstipacije u trudnoći.

Zašto se javlja opstipacija tokom trudnoće?

Oko 40% žena ima opstipaciju u nekom trenutku tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru. Povećanje hormona progesterona se oslobađa da bi vaši ligamenti i mišići u telu bili elastičniji. Ovo olakšava porođaj vaše bebe.

Ovi hormoni takođe utiču na mišiće oko creva, uzrokujući usporavanje varenja. Obično se dešava oko drugog do trećeg meseca trudnoće, mada može da se pogorša kako trudnoća napreduje.

Neki suplementi gvožđa, koji su propisani za lečenje anemije u trudnoći, takođe mogu izazvati zatvor.

Koji su simptomi opstipacije u trudnoći?

Osim što nemate pražnjenje creva, takođe možete da doživite nadimanje i bol u stomaku, a vaša stolica koju eventualno imate je vrlo tvrda.

Ako se previše naprežete, možete razviti hemoroide, koji mogu da svrbe i krvare, ostavljajući svetlocrvenu krv na tkivu ili na stolici.

Kako da pomognete sebi ako imate zatvor u trudnoći?

• Dijeta je jedan od najboljih načina za borbu protiv zatvora. Uključite dosta hrane bogate vlaknima, kao što su žitarice od celog zrna,  ovas, povrće i suvo voće kao što su kajsije i suve šljive. Pasulj i druge mahunarke su takođe dobri izvori vlakana.

• Trebalo bi da pijete oko 1,5 litara tečnosti, bilo da je to voda, sok ili biljni čaj, kao što je čaj od đumbira.

Lagane vežbe, uključujući hodanje ili plivanje, takođe su dobre protiv zatvora jer povećavaju cirkulaciju i stimulišu vaš probavni sistem.

• Umesto uobičajenih tri obroka dnevno, razmislite o tome da imate pet ili šest manjih obroka. Ovo daje vašem stomaku vremena da svari hranu bez potrebe da radi prekovremeno jer veći obroci otežavaju vašem digestivnom sistemu da obradi ono što ste pojeli.

Kada posetiti svog lekara zbog opstipacije u trudnoći?

Obavezno se obratite svom lekaru opšte prakse ukoliko dugo niste bili u toaletu i osetite bol u stomaku. Vaš lekar vam može propisati laksative kako biste podstakli pražnjenje creva.

Pošto nisu svi laksativi testirani na trudnicama, obavezno spomenite svom farmaceutu da ste trudni. Pročitajte i: 9 saveta kako da se previše ne ugojite u trudnoći – mojabeba.rs
Miljana Momirović

globalmoments/GettyImagesPlus

još iz kategorije