u kom položaju trudnica treba da spava

U kom položaju trudnica treba da spava

Pronalaženje odgovarajućeg položaja za spavanje postaje pravi izazov u poslednjoj fazi trudnoće. Gotovo je izvesno da vam nekadašnji omiljeni položaji neće više odgovarati, pa tako nećete moći da ostvarite uobičajenih osam sati sna.

U kom položaju bi trudnica trebalo da spava?

Tokom trudnoće najbolje je spavati na boku i to levom, ako ikako uspete na to da se naviknete. Ako ste navikli da spavate na leđima, ili na stomaku, nema šta – moraćete da se priviknete na nov položaj. Spavanje na levom boku može da koristi bebi, jer se u ovoj poziciji poboljšava dotok krvi, pa tako i transfer nutrijenata, u placentu. Premeštanje sa jednog na drugi bok, sa dužim intervalima na levom boku, verovatno je najbolja strategija. (Saznajte i: Trudnoća: Pobedite nesanicu!)

Zašto trudnica ne treba da spava na leđima

Spavanje na leđima može da izazove određene smetnje kod trudnica, kao što su vrtoglavica ili srčane palpitacije. No, u takvim situacijama ćete se svakako instinktivno okrenuti na bok. Takve smetnje su obično posledica povećanog pritiska uterusa na kičmu, leđne mišiće, creva i glavne krvne sudove. Sve to može da uslovi pojavu bolova u mišićima, a može i da redukuje dotok krvi do bebe. Spavanje na leđima takođe može da izazove hrkanje, a zbog uvećane telesne težine i da uslovi pojavu noćne apneje. (Proverite i: Spavanje u trudnoći: 4 najčešća pitanja zabrinutih trudnica)

Kako da se namestim za spavanje?

Ako se stalno budite na leđima, postavite tanji jastuk ispod desne strane tela, tako da prebacite težinu na levu stranu i ublažite pritisak na glavne krvne sudove.

Ako se budite sa bolom u leđima, pokušajte da, kada legnete na bok, postavite jastuče između kolena. To će kičmu držati u pravilnom položaju i smanjiti pritisak na donji lumbalni deo, koji trpi pritisak kada ste na nogama. Možda vam neće poći za rukom prve večeri da se zaspite u neobičnom položaju, ali pokušajte ponovo – isplati se.

Ako ste navikli da spavate na stomaku, pokušajte da koristite jastuk gnezdo ili jastuk za spavanje.

Mnoge buduće mame zabrinute su zbog mogućnosti da u određenom položaju za spavanje ne povrede bebu. No, one ne osećaju nelagodu u položajima koje zauzimaju na način na koji mi osećamo. Zato, nemojte da brinete da ćete naškoditi bebi, već se fokusirajte na to da vama bude udobno dok spavate.
petrunjela/GettyImagesPlus

još iz kategorije