namirnice koje trudnica ne treba da jede
28.01.2022 Ishrana trudnica

Hrana koju morate izbegavati tokom trudnoće

Ishrana trudnice jedan je od najznačajnijh faktora za razvoj bebe. Zato je važno znati šta se sme jesti u trudnoći, a koje namirnice treba izbegavati kada ste trudni. (Proverite i: Ishrana u trudnoći: Najzdravije namirnice za buduće mame)

Namirnice koje treba izbegavati tokom trudnoće

Nepasterizovani mlečni proizvodi

U devet meseci vaše trudnoće zaboravite na sve meke i aromatične sireve, kao što su bri, plavi sir, kamamber, čak i feta, ukoliko nisu napravljeni od pasterizovanog mleka. Razlog? Nepasterizovano mleko, sir i drugi mlečni proizvodi mogu da budu idealna sredina za razvoj listerije.

Trudnice, tek rođene bebe, kao i ljudi sa kompromitovanim imunološkim sistemom skloniji su infekcijama koje uzrokuje ovaj tip bakterije (listeroza). Premda se kod budućih majki ova infekcija obično manifestuje u blažem obliku (simptomi nalik gripu), za bebu može da bude mnogo opasnija i, u retkim slučajevima, da izazove pobačaj. Ipak, dobra vest jeste to što se danas većina mekih sireva pravi od pasterizovanog mleka, što znači da su savršeno bezbedni u ishrani. Uvek proveravajte sadržaj proizvoda i način proizvodnje, i ako imate bilo kakvu sumnju, nemojte da konzumirate sporni mlečni proizvod!

Riba s visokim sadržajem žive

Veće ribe žive duže i zauzimaju više mesto u lancu ishrane. Kad pojedu veću količinu drugih riba, u njihovom mesu se akumulira i veća količina žive. Inače, živa je neurotoksin, koji može da se zadrži u vašem krvotoku i da tako izazove oštećenja ploda. S druge strane, morski plodovi su odličan izvor proteina, gvožđa i cinka – svi nutrijenti su i te kako važni za razvoj rast bebe – dok omega-3 masti, takođe u sastavu ribljeg mesa, obezbeđuju normalan razvoj bebinog mozga. Dakle, redovno jedite ribu, ali u umerenim količinama, i birajte one vrste koje ne sadrže mnogo žive, a odličan su izvor omega-3 masnih kiselina (inćuni, sardine, haringe i pastrmka). Što se tiče tunjevine, stručnjaci savetuju da trudnice mogu da pojedu najviše tri konzerve nedeljno.

Suši  i sirovi morski plodovi

U Japanu, i drugim zemljama Istoka, suši se smatra zdravim jelom u trudnoći. No, u zapadnim zemljama se ranije savetovalo izbegavanje ovog jela, jer sirova riba, kao što je losos, može da sadrži parazite, koji povećavaju rizik od pojave parazitoze i pratećih simptoma, kao što su mučnina, povraćanje i stomačni bolovi. Dakle, da li je bezbedno jesti suši tokom trudnoće? Aktuelne preporuke stručnjaka govore da je konzumiranje ovog jela u trudnoći „generalno bezbedno”, ali se morate pridržavati određenih pravila. Dakle, suši nemojte jesti u restoranu, samo ako ste sigurni kako je napravljen i kakvo je poreklo ribe. 

Sirove školjke, škampi, račići i jastog ponekad sadrže bakterije, toksine i viruse, koji mogu da uzrokuju teže oblike trovanja i infekcija. Zbog toga ove namirnice moraju da budu potpuno termički obrađene.

 Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

Nedovoljno termički obrađena jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu. Trovanje ovim sojem bakterije neće naškoditi bebi, ali simptomi koje ćete iskusiti – mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku i povišena temperatura – krajnje su neprijatni za buduću majku.

Dakle, konzumirajte isključivo potpuno termički obrađena jaja i izbegavajte namirnice (uglavnom poslastice, kao što su tiramisu, musevi i domaći sladoled) koje sadrže sirova jaja. Većina majoneza u prodavnicama je napravljena od pasterizovanih jaja, pa je bezbedna za trudnice. No, uvek proverite sastav namirnice.

Džigerica

Previše džigerice i namirnica koje je sadrže (paštete i neke vrste mesnih proizvoda) zabranjeno je tokom trudnoće, jer ona sadrži visok nivo retinola (tip vitamina A). Akumulacija retinola u telu trudnice može da naškodi bebi. Ipak, nemojte potpuno da izbegavate vitamin A u ishrani, jer je važan za zdravu kožu, vid, kao i za pravilnu funkciju imunološkog sistema. Najbolji način da to ostvarite jeste sprovođenje balansirane ishrane, koja uključuje jaja, puter, sir, masnu ribu i povrće, kao što su šargarepa i brokoli.

Sladić (slatki koren)

Sladić u čistoj formi (koren) deluje stimulativno na matericu i može da dovede do preranih kontrakcija. Zbog toga se budućim majkama savetuje da izbegavaju konzumiranje sladića u bilo kojoj formi tokom trudnoće. (Pročitajte i: Ishrana: Gde najčešće grešite?)

 
Dean Drobot/Getty Images Plus

još iz kategorije