Čežnja za hranom u trudnoći
03.05.2023 Ishrana trudnica

Čežnja za hranom u trudnoći: Kako da se izborite sa tim?

Tokom iščekivanja bebe vaše telo se mnogo menja. Čežnja za hranom u trudnoći nastaje kao posledica hormonskih promena i toga što sada jedete za dvoje.

Kada počinje čežnja za hranom u trudnoći?

Ne postoji tačno vreme kada tačno počinje čežnja za hranom u trudnoći jer se to razlikuje od trudnice do trudnice. Nekim ženama ovaj simptom i izostane. Međutim, najčešće se ovaj simptom javlja u prvom trimestru, ali svoj vrhunac dostiže u drugom tromesečju, da bi u trećem počela polako da jenjava.

Isto tako, hrana za kojom trudnica žudi se razlikuje od osobe do osobe. Nekada čak žena žudi za hranom koju nije volela pre trudnoće. Osim toga, može se desiti i da su vam potrebne čudne stvari poput leda. U svakom slučaju, verovatno nećete osećati čežnju za najzdravijim namirnicama.

Čežnja za hranom u trudnoći: Šta je uzrokuje?

Nije dokazano zašto se ova čežnja pojavljuje. Smatra se da je fluktuacija hormona jedan od mogućih razloga jer to utiče na vaš miris, ukus i apetit. To se takođe povezuje sa činjenicom da vaše telo radi za dvoje.

Najčešće željena hrana

Čežnja za slatkim
Mnogim ženama je neophodna čokolada. Iako je u redu da uživate u slatkim poslasticama dok ste trudni, morate da pripazite da ovo ne radite prečesto. Povećan unos slatke hrane može potencijalno dovesti do gestacionog dijabetesa i povećanja telesne težine.

Čežnja za mlečnim proizvodima
Ovo su takođe jedni od često željenih proizvoda. Mlečni proizvodi sadrže kalcijum koji pomaže vašoj bebi za razvoj zdravih kostiju i zuba, tako da je ova želja poprilično korisna. Međutim, obratite pažnju da ne uzimate prosizvode od nepasterizovanog mleka i saznajte koji sirevi su bezbedni tokom trudnoće.

Čežnja za brzom hranom
Čežnja za brzom hranom je slična kao i za slatkim. Utolite želju, ali nemojte preterivati. Ako osećate da je ova čežnja stalna, razmislite o alternativama poput pomfrita od slatkog krompira ili „lažnih recepata“.

Čežnja za začinjenom hranom
Ako ste primetili da imate sklonost ka začinjenoj hrani, verovatno ćete za tim žudeti i u trudnoći. Ovo je sasvim normalno, ali pokušavajte da izbegnete začinjenu hranu ako imate žgaravice.

Čežnja za voćem
Ova čežnja je takođe korisna jer je voće odličan izvor hranljivih materija za vas i bebu. Lekari preporučuju da jedete najmanje pet porcija različitog voća i povrća svaki dan. Ovo može uključivati sveže, smrznuto, konzervirano ili sušeno voće. Smutiji takođe dolaze u obzir.

Čežnja za ugljenim hidratima
Trudnoća će vas povremeno iscrpiti i zbog toga su ugljeni hidrati česta želja trudnicama. Međutim, bolje je da hleb, testeninu i krompir zamenite alternativnim verzijama poput hleba od celog zrna. Ovakva hrana je bogata vlaknima i odlična je i za smanjenje zatvora u trudnoći.

Čežnja za kiselim krastavcima
Iako možda niste ovo često jeli, to se može promeniti sada kada ste trudni. Kiseli krastavci su veoma česta trudnička želja i mogu pomoći oko grčeva u mišićima. Međutim, obratite pažnju na količinu soli jer to može povećati rizik od preeklampsije.

Šta se dešava ako zanemarite želju za hranom?

Čežnja za hranom i averzija prema njoj imaju veze sa hormonima trudnoće jer oni mogu promeniti ukus i miris neke hrane. Neke žene će imati sreće da žude za zdravom hranom, dok će većina žudeti za prerađenom hranom. U redu je da povremeno popustite, sve dok jedete i zdravu i hranljivu hranu.

Kada treba da se konsultujem sa lekarom?

Neke žene razviju želju za supstancama koje nisu hrana poput krede, gline, skroba za pranje veša ili sapuna. Ovo može ukazivati na nedostatak minerala ili tešku anemiju. Iako se ovo smatra retkim slučajem, ako osetite potrebu za nečim ovakvim, obavezno se obratite lekaru.

Čežnja za hranom u trudnoći je normalna stvar. Međutim, ako nemate ovaj poriv, blago vama! Lakše ćete se zdravo hraniti. U svakom slučaju, ispunjavajte sebi želje dokle god to ne remeti previše vašu zdravu ishranu.
gpointstudio/GettyImagesPlus

još iz kategorije