Šta izaziva loš zadah kod dece?
02.05.2023 Zdravlje deteta

Loš zadah kod dece: Šta ga izaziva?

Halitoza ili loš zadah se često javljaju i kod odraslih i kod dece. Ukoliko ste to primetili kod svog deteta, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko faktora koji mogu uticati na to. Šta izaziva loš zadah kod dece?

Šta izaziva loš zadah kod dece?

Jedan od glavnih razloga zbog kojih dete može imati loš zadah jesu suva usta. Na primer, ukoliko dete ima problem sa sinusima i zapušen nos i usled tog problema diše na usta, to povećava rizik da se u njegovim ustima razvijaju bakterije.

Ostaci hrane: Strani predmet u ustima, poput ostataka hrane ili neki drugi predmet koje je vaše dete stavilo u usta ili nos može izazvati loš zadah. Ovo je posebno uobičajeno kod vrlo male dece koja često stavljaju različite stvari u nos.

Loša higijena: Neke bakterije postoje u ustima deteta i stupaju u interakciju sa hranom koja se zadržava između zuba, na desnima, jeziku, površini krajnika i grlu kod vašeg deteta. Sve to može uzrokovati loš zadah, posebno ukoliko je hrana predugo u ustima.

Karijes, kamenac i zubni apsces (gnojni čep u tkivu oko zuba ili ispod zuba) mogu uticati na dečije zube u bilo kom uzrastu i izazivati loš zadah.

Hrana koja se oseća, poput belog i crnog luka mogu privremeno uticati na dečiji dah.

Prehlada ili bolest takođe mogu uticati na loš zadah kod dece. Infekcija sinusa, upala krajnika ili sezonska alergija mogu izazvati loš zadah. Neka deca koja imaju problem sa refluksom takođe imaju loš zadah.

Šta možete uraditi po tom pitanju?

Najčešće je odgovor u dobroj oralnoj higijeni. Ukoliko se radi o bebi, probajte da mu brišete ili perete desni i zube nakon svakog hranjenja i pre spavanja. Nema potrebe da u ovom uzrastu koristite pastu za zube. Ukoliko dete više nije beba, perite mu zube i naučite ga da ih sam pere bar dva puta dnevno. Dok ne napuni 2 godine dajte detetu samo malo paste za zube, a nakon njegovog drugog rođendana počnite sa većim dozama paste.

Veoma je bitno još od malih nogu dete navikavati na redovne stomatološke preglede. Osim što ćete biti sigurni da su zubi vašeg deteta zdravi i čisti, pomoći ćete detetu da stvori naviku redovnog odlaska kod zubara i razbićete mu strah koji se javlja kada dete nije dovoljno naviknuto na ovu vrstu pregleda. Ukoliko su svi zubi vašeg deteta zdravi, a vi i dalje primećujete loš zadah, odvedite ga na pregled kako biste utvrdili da nema neki drugi zdravstveni problem.

Ako beba sisa palac i ima igračke koje voli da stavlja u usta, potrudite se da mu ruke uvek budu čiste, kao i te igračke. Ukoliko beba koristi dudu, vodite računa da uvek bude sterilisana.

Nemojte sramotiti svoje dete zbog ove pojave jer je česta i dešava se mnogim bebama i deci. Veoma je bitno da pokušate da nađete uzrok kako bi se problem što pre rešio i kako biste bili sigurni da je sve u redu sa njegovim zubima i zdravljem. Obratite se stomatologu ili lekaru za sva pitanja koja imate.
Jovana Jevtić

peakSTOCK/Getty Images Plus

još iz kategorije