Kako naučiti dete da izduva nosić?

Opšte je poznata važnost održavanja higijene nosića, posebno u vreme virusnih infekcija. Ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom i uklanjanjem sekreta omogućava se prirodni put disanja. Strujanje vazduha kroz nos olakšava i samo čišćenje nosa čime se smanjuje mogućnost nastanka upale uha i drugih komplikacija.

Guliver/Getty Images

Pedijatri često ukazuju na to koliko je važno decu od malena naučiti higijeni disajnih puteva, edukovati i roditelje i decu kako postupati kod akutnih infekcija, naučiti dete kako se izduvava nosić (jednu po jednu nosnicu), kako se upotrebljava i odlaže maramica, vodi računa o higijeni ruku i slično.

Teoretski, zvuči jednostavno. Kod beba koje svakako ne mogu da sarađuju, uzećete pumpicu za izvlačenje sekreta i uz nju dobiti uputstvo za upotrebu. Kada dete poraste, treba ga naučiti da samo izduva nosić, ali tu često nastane problem. Ne postoji starosna odrednica kada bi to trebalo naučiti; neki mališani već sa godinu dana savladaju tu veštinu, drugi ni sa četiri godine to ne umeju sami da obave. Šta više, kad im prislonite maramicu i kažete “duni” urade upravo suprotno.

Evo nekoliko trikova koji mogu da pomognu:

1. Dajte detetu nacepkane papiriće koje treba da  “oduva” , ali nosićem. Ako je više dece na okupu, možete organizovati i takmičenje, ko dalje, vodeći računa o udaljenosti učesnika.

2. Sa mlađom decom možete probati uz pomoć plišanih igračaka, pokazujući kako meda i društvo duvaju nosić,  tako da udahnu na usta i a onda izduvaju vazduh na nosić. Uvedite malo takmičarskog raspoloženja …”1,2,3.. duvaj.” Naravno uvek pohvalite dete kad  i najmanji sadržaj bude u maramici.

3. Kod nekih  mališana  koji uglavnom uvlače sadržaj umesto da dunu, ponekad je dovoljno, svaki put kada to urade reći „naopako” i brzo ukapiraju da obrnu postupak.

4.  Zamolite da dete  naduva obraze, zatim mu stisnete obraze da vazduh izađe na usta i tako nekoliko puta, zabavno je. Zatim predložite istu igru ali da usta ostanu zatvorena.

5.  Igrajte igru „kako nos svira”. Prvo to pokažete na sebi. Začepite nos, a onda malo po malo popuštate stisak da se čuje vazduh kako izlazi i onda nos „svira”, dete će brzo poželeti da uradi isto.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije