Naučite dete da proguta tabletu
01.05.2024 Zdravlje deteta

Naučite dete da proguta tabletu bez muke

Mnogi lekovi za decu se mogu pogrickati ili su u tečnom obliku. Ali ako je u pitanju pilula koja ne sme da se drobi, ovi saveti će pomoći da naučite dete da proguta tabletu.

Naučite dete da proguta tabletu bez muke

Kao i kod svake veštine, za učenje gutanja pilule je potrebna vežba. Učite svoje dete u pravo vreme i na pravi način kako biste ga učinili pozitivnim iskustvom koje gradi samopouzdanje vašeg deteta.

Kada je pravo vreme da naučite dete da proguta tabletu?

To zavisi od toga kada je vaše dete spremno za to. Nemojte upoređivati vašeg mališana sa drugom decom, čak ni sa braćom i sestrama. Ali uopšteno govoreći, deca treba da imaju najmanje 4 godine za ovako složenu veštinu.

Razmislite o tome da počnete pre nego što vaše dete treba da uzima lekove kako biste izbegli pritisak, ako dođe vreme da dete stvarno treba da proguta tabletu. Počnite sa nečim vrlo malim, poput čokoladne mrvice. Nakon nekoliko uspešnih pokušaja, polako povećavajte veličinu slatkiša (npr. čokoladna kapljica). Zatim možete preći na pilulu kao što je vitamin koji se ne može žvakati.

Ne očekujte da mališan nauči ovu veštinu preko noći. Procenjuje se da je potrebno oko 2 nedelje ponavljati vežbu gutanja.

Kako da naučite dete da proguta pilulu?

Pre nego što deca progutaju svoju prvu pravu tabletu, podsetite ih na druge veštine koje su savladali (poput vožnje tricikla ili vezivanja pertle). Objasnite zašto je uzimanje lekova važno da bi se osećali dobro i da se ne bi uplašili. Pokažite vašem detetu da i vi to radite kako bi se opustili.

Kada dođe red na vaše dete da proguta tabletu, ostanite mirni i pozitivni, čak i ako stvari ne idu kako treba iz prvog puta. Pohvalite svoje dete za pokušaj.

Držite se ovih koraka i tokom vežbe i kada stvarno dođe do toga:

  • Postavite dete da sedi uspravno.
  • Nagnite im glavicu malo unazad. Naginjanje previše unazad može otežati gutanje.
  • Neka popije nekoliko gutljaja vode kako bi gutanje bilo lakše.
  • Stavite pilulu na jezik mališana, a zatim neka ponovo popije vodu. (Ponekad može pomoći da deca piju kroz slamku.)
  • Ako pilula ne mora da se uzima na prazan stomak, vaše dete može da uzme gutljaje sa nečim gušćem od vode, kao što je mleko ili mlečni šejk. Takođe možete pokušati da stavite pilulu u polučvrstu hranu kao što je puding, sladoled ili sos od jabuke.

Pohvalite svoje dete ako uspešno proguta pilulu. Ako ne, pokušajte ponovo. Ako vaše dete odbije, napravite pauzu. Možete pokušati ponovo kasnije ili drugi dan.

Uz strpljenje i vežbu, većina dece će naučiti veštinu gutanja pilule, tablete ili vitamina. Da biste održali ovu veštinu, u dogovoru sa pedijatrom, potražite vitamine koje vaš mališan može da uzima svakodnevno.

Ukoliko vaše dete ima problema sa gutanjem pilule, povraća, ima problema u razvoju ili ponašanju, bilo bi pametno da odložite ovu obuku i prethodno porazgovarate sa lekarom. Možda postoje i drugi načini uzimanja leka, u tečnom obliku ili neki koji se može rastvoriti ili pogrickati. Otkrijte i: Kako utešiti bebu nakon vakcinacije? (mojabeba.rs)

 
Miljana Momirović

Nestea06/GettyImagesPlus

još iz kategorije