Kako naučiti dete da pere zube
05.02.2023 Zdravlje deteta

Kako naučiti dete da pere zube? 6 jednostavnih saveta

Kada počnu da izbijaju prvi zubići, kako naučiti dete da pere zube redovno i pravilno postaje glavna briga ali otkrivamo vam kako da ovu rutinu učinite zabavnijom i lakšom za oboje.

Umesto da oralna higijena postane bitka dva puta dnevno, postoji mnogo stvari koje možete da uradite da pranje zuba postane zadovoljstvo, a ne obaveza.

Kako naučiti dete da pere zube?

Koliko paste za zube dete treba da koristi?

Za bebe i malu decu uzrasta do tri godine koristite otprilike zrno pirinča. Potražite pastu za zube koja sadrži 1.000 ppm fluora i započnite što pre sa ukusom mente. Mnoge paste za zube sa voćnim ukusom nemaju dovoljno fluora u sebi da bi bile pogodne za stariju decu, a prelazak sa slatkih ukusa na mentu kasnije može biti težak.

Kakvu četkicu za zube dete treba da koristi?

Većina dečjih četkica za zube je jasno označena uzrastom za koji su namenjeni. Ako ste u nedoumici, izaberite onu koja je namenjena još mlađem uzrastu, jer neka deca imaju prilično mala usta za svoje godine. I, mališanima najbitnija stvar, potražite što zabavniju četkicu.

Nije neophodno da kupujete električnu četkicu za zube. One olakšavaju pranje zubića ali bez problema je moguće održavati zube mališana klasičnom četkicom. Za razvoj ekološke svesti još od najmlađih dana, možete koristiti četkice od bambusa.

Počnite dok su mali

Ključ za uspostavljanje dobre rutine oralne higijene je da počnete što ranije. Ako počnete redovno da četkate zubiće dok je vaše dete mala beba, verovatno će kasnije manje da se buni jer će da stekne naviku. Pročitajte i: Kako da vodite računa o bebinim zubićima?

Karijes može da se pojavi već oko treće godine, pa ne morate da razmišljate da li je suviše rano da naučite dete da vodi računa o svojim zubićima. Počnite da perete zube čim se pojavi prvi zub, koristeći pastu za zube koja sadrži fluor jer pomaže u jačanju zubne gleđi i smanjuje pojavu karijesa.

Budite uporni i dosledni

Čišćenje zuba često može biti okidač za suze i bes kod vašeg mališana, a četkanje zubića obično se dešava kada se već osećaju umorno i mrzovoljno. Ako vaše dete odluči da ne voli da mu peru zube, nemojte odustati. To ne mora da uvek bude rutina od dva minuta ali uradite ono što je u tom trenutku moguće. Ako je vaše dete zaista umorno pre spavanja, neka to traje 20 ili 30 sekundi – mnogo nego da potpuno preskočite pranje zuba.

Kako naučiti dete da pere zube: Postavite dobar primer

Vodite računa da mališan vidi da i vi perete zube i sigurno će poželeti da vas imitira. Neka to bude vaša zajednička rutina ispunjena zabavom i smehom.

Zajednička kupovina četkice za zube

Kada dovoljno poraste, neka vaše dete samo izabere četkicu kakvu želi. Možete mu ponuditi čak i električnu četkicu – sigurno će uživati i kikotati se dok četkica pere zubiće umesto njega.

Postavite tajmer i pohvalite ih

Kažite „Priprema, pozor, sad!“, a onda zajedno krenite u akciju i velikodušno ih pohvalite kada uspeju da „završe“ pranje zuba na vreme.

Kako naučiti dete da pere zube: Nagrada za oprane zubiće

Možete da postavite i malu tablicu sa stikerima za svako pranje zubića. Na primer, kada skupe 10 stikera, nagradite ih omiljenim ručkom, poslasticom ili igračkom.

 

Najvažnije je da ostanete opušteni i da pranje zubića mališana ne postane bitka već zabavna zajednička aktivnost.
Miljana Momirović

Vladdeep/GettyImagesPlus

još iz kategorije