14.10.2014 Zdravlje deteta

Koliko puta godišnje dete ”sme” da se prehladi?

Kada prođe leto i počnu hladniji dani, deca se češće razbolevaju, što izluđuje većinu roditelja. Ako se i vama čini da vam je dete stalno slinavo, pročitajte ovaj tekst i saznajte zbog čega je to tako.

prehlada

UZRAST: Od rođenja do 12 meseci

Zdravo novorođenče jeste ”opremljeno” za život izvan materice, ali pošto njegovi odbrambeni sistemi još uvek nisu dovoljno razvijeni, teško će odoleti raznim uzročnicima bolesti.

Mada je nemoguće učiniti okruženje sterilnim, možete sprečiti da beba dođe u dodir s bolesnim detetom ili obolelom odraslom osobom.

Novorođenče kija već pri manjoj promeni temperature (recimo, prilikom menjanja pelena), ali to ne znači da je prehlađeno.

Međutim, ako mu se začepi nosić, uslediće mnoge nevolje: pošto ne ume da diše na usta, sisanje i spavanje postaće ”nemoguća misija”.

UZRAST: Od jedne do tri godine

U prvoj godini života dete obično nije često bolesno, jer ne dolazi u dodir s obolelim osobama, osim u slučaju da ima starijeg brata ili sestru koji borave u vrtiću.

Međutim, lista oboljenja koje dete preboli tokom prve godine boravka u kolektivu obično je vrlo duga: upala uha, crveno grlo, kašalj promuklost i bronhitis.

U periodu od jeseni do proleća nije retko da se mališani razbole i do sedam puta.

Predškolski uzrast

Imunitet postiže zrelost u uzrastu od oko šest godina. Iz godine u godinu dete je sve manje osetljivo na infekcije. Dok u prve tri godine infekcija zahvata sve strukture uha, nosa i grla, nakon treće godine obično se zaustavlja na grlu.

Malo-pomalo, mališani stiču imunitet, te se njihovo razbolevanje svodi na dve-tri prehlade godišnje.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije