beba spava samo dok je držim
05.02.2023 Razvoj bebe

Upomoć! Beba spava samo dok je držim

Dok je beba mala, san je dragocen. Ponekad se može činiti da je jedini način da uspavate bebu da je držite u naručju, a vi ostajete sa otvorenim pitanjem: Šta raditi ako beba spava samo dok je držim?

Šta da radim ako beba spava samo dok je držim?

Maženje bebe je divno iskustvo i za mamu i za bebu, međutim, postoje trenuci kada želite da radite druge stvari dok beba spava. Jednostavno, dobro je znati kako da uspavate svoju bebu i smestite je u krevetac, krevetić ili kolevku. O ovoj temi oglasili su se stručnjaci i dali svoje odgovore na pitanje: Šta raditi ako beba spava samo dok je držim?

Uhvatite rutinu odlaska na spavanje

Kirsty Ketley (Kristi Ketli) je savetnica za roditelje i stručnjak za rani razvoj deteta. Ona ističe da je ključ u doslednosti. Dosledna rutina odlaska u krevet je veoma važna i neophodna. Uspostavljanje rutine može početi od trećeg meseca i trajaće do šestog. Ako na početku stvorite dobre navike, to će vam mnogo pomoći kasnije. Počnite sa uspavljivanjem otprilike sat vremena pre nego što beba bude umorna. Ako obično spava od 19h, vi počnite sa uspavljivanjem u 18h. Okupajte bebu toplom vodom i masirajte je, pričajte joj priču i pobrinite se da svetlost u sobi bude što slabija. Ne bi trebalo da beba spava dok jede, uverite se da je pospana, ali budna.

Ako vam je lepo, nastavite da držite bebu

Lauren Peacock (Loren Pikok) je savetnica za spavanje dece. Ona ističe da je držanje bebe dok ona spava problem samo onda kada vi mislite da je to problem. Prva stvar koju ona kaže roditeljima je da razmisle da li im je držanje bebe zapravo problem. Iako je moderno verovanje da bebe koje spavaju na rukama ne spavaju dobro u krevecu, ona tvrdi da to nije uvek tačno. Za bebu koja zaspi na rukama, to je često jedini znak za spavanje. Dakle, kada stave bebu naviknutu na nošenje u krevetac, ona ne zna šta se od nje očekuje. Provedite malo vremena stvarajući neke pozitivne signale za spavanje, na primer, koristeći sprej za jastuke koji je bezbedan za bebu, uvođenje rutine koja odgovara uzrastu ili posebne fraze za laku noć, može se pomoći malom detetu da shvati da je vreme da zaspi.

Odgovor na pitanje Šta da radim ako beba spava samo dok je držim  nađite u sebi

Lyndsey Hookway (Lindzi Hukvej) je autorka knjige Hajde da razgovaramo o spavanju vaše nove porodice. Ona tvrdi da je ključno da ostanete mirni u toku uspavljivanja. Bebe mogu da osete našu nervozu, i zbog toga mogu i same postati nervozne. Ona kaže da često objašnjava da ne možete uspavati bebu ako ste pod stresom, niti ona može zaspati ukoliko oseti vaš stres. Umesto da mislite o tome kako morate da uspavate bebu, pomislite da morate da je umirite. Kada beba bude manje uznemirena, lakše će zaspati. To ćete postići tako što ćete sami duboko udahnuti i pronaći svoj mir.

Isprobajte nosiljku ili kolica

Ukoliko često postavljate pitanje Šta raditi ako beba spava samo dok je držim? – najlakši način da oslobodite ruke je da isprobate drugu opciju koja uključuje kontakt ili pokrete. To može biti nosiljka ili kolica. Bebe uglavnom prihvataju ove lokacije za spavanje jer one uključuju vašu blizinu i imaju umirujući pokret. Ukoliko je ovakva promena navike održiva za vas, nemojte slušati ljude iz okoline koji će vas posmatrati sa neodobravanjem.

Naučite koliko beba može da izdrži budna

Eve Squires (Iv Skirs) je osnovala Calm & Bright Sleep Support. Ona preporuluje da utvrdite koliko vaša beba može da izdrži budna pre nego što počne da ispoljava umor. Ovaj vremenski interval ona naziva prekidom spavanja. Znati koliko dugo vaša beba može biti srećno budna je potpuna promena u igri. Ovo saznanje nas dovodi do toga da ih držimo budnim još duže kako bismo ih umorili i izbegli bitku sa uspavljivanjem, ali to se ne može desiti ukoliko ih želite uspavati ranije.  Razmak između spavanja u prvom mesecu je oko 45 minuta i povećava se za 15 minuta sa svakim novim mesecom. Ovo je vrlo fleskibilan alat i odličan je za početak rešenja problema.

Ukoliko se susrećete sa ovim problemom, nije loše isprobati savete stručnjaka jer postoji velika šansa da oslobodite svoje ruke dok vaša beba mirno spava na nekom drugom mestu.

 

 
Jovana Jevtić

Strelciuc Dumitru/GettyImagesPlus

još iz kategorije