zadovoljna beba
01.06.2022 Moja Beba

Mamini strahovi: Da li je moja beba zadovoljna?

Koliko puta ste se zapitale da li ja vaša beba zadovoljna? Ovo je još jedan od strahova koji se javljaju kod majki u prvim nedeljama posle porođaja, kad su bebine mogućnosti za komunikaciju još ograničene. Beba plače, jede, spava i puni pelene, ali se i dalje ne osmehuje, ne posmatra svet radoznalim okicama i teško je reći da li je srećna ili nije. Majka to opet sama mora da proceni, a kako to da uradi dobro kad je prvi put mama?

Znaci da je beba zadovoljna

U prvim nedeljama beba spavajući provodi i do 16 sati, a budi se da bi jela i napunila pelene. Kad se budi, to je praćeno jakim plačem. Ovakvo ponašanje sasvim je u redu, ono vam apsolutno poručuje da je beba zadovoljna. (Otkrijte: Zašto moja beba plače?)

Ako beba plače dok je ne nahranite i ne prepovijete, a potom se smiri kad je sita, ona je plač koristila samo kao način da vam nešto kaže, nije bolesna. Na zdravu i zadovoljnu bebu umirujuće utiče i majčin dodir, lagano ljuljuškanje, kao i mamin i tatin glas. Ukoliko beba reaguje tako što prestane da plače kad ste u kontaktu s njom, to znači da vam veruje i da je zadovoljna.

Kad je beba dobro, ona će biti mirna u vašim rukama. U koji god položaj da je stavite, ona će svoje telo prilagoditi vašem i opustiti se. Znajte da je mirna i zadovoljna kad zaspi u vašim rukama ili na vašim grudima. (Pročitajte i: Gde beba treba da spava?)

Već nakon četvrte nedelje beba će početi da posmatra i vas i svet oko vas, a uskoro će početi i da se osmehuje. U ovom uzrastu već ćete biti u prilici da sasvim izvesno i bez ikakve dileme prepoznate kad je ona gladna, kad je napunila pelene, kad je nemirna, kad je zadovoljna ili nije. Još samo malo strpljenja…

Šta je bebi potrebno da bi bila srećna?

Ako i dalje niste sigurni da li je vaša beba srećna, evo smernica šta je to što ona od vas očekuje svakodnevno. Kad uradite sve s ove liste, opustite se: bebe stvarno nisu prezahtevne i ovo je zaista sve što njima treba!

* hranite bebu na zahtev (u proseku na dva-tri sata)

* menjajte joj pelenu kad je puna

* reagujte kad beba plače

* proverite da li joj je toplo/hladno

* pobrinite se da je stavite u udoban položaj

* uverite se da je garderobica ne steže

* mazite je i ljuljuškajte
tatyana_tomshickova/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije