Beba sisa ćebe
10.05.2023 Zdravlje deteta

Beba sisa ćebe: Da li je sa mojim čedom sve u redu?

Ponekad mališani rade šašave stvari koje su uglavnom bezazlene ali ako vaša beba sisa ćebe u poslednje vreme, sigurno se pitate da li je to normalno.

Otkrivamo vam u nastavku zbog čega vaše čedo odjednom ima ovu naviku, iako možda nije zainteresovano uošte za cuclu.

Beba sisa ćebe: Da li je sa mojim čedom sve u redu?

Za malu decu, odlazak na spavanje može biti stresan. To znači odvajanje od ljudi koje vole, mame i tate, što može biti zastrašujuće za njih. Zbog toga ponekad plaču noću, iako su siti i imaju suvu pelenu – samo da bi se malo mazili sa vama.

Kako raste iz nedelje u nedelju, vaše čedo pronalazi načine da se sama uteši. Zapravo, kada beba sisa ćebe to je važno dostignuće jer znači da se pravilno razvija i počinje da razume. Njihova odluka da „mogu to i sam/a“ gradi samopoštovanje i osećaj sigurnosti dok su još mali. Može vam pomoći i ovo: Beba čupa kosu: Da li da se brinem? (mojabeba.rs)

Zbog čega beba sisa ćebe?

Ali zašto je bebi odjednom potreban ovakav osećaj sigurnosti? Razmislite o tome da li je bilo nekih nedavnih promena u njegovom životu. Nova dadilja ili vrtić, ili bebi neki nedostaje? Da li je na ivici velike prekretnice, poput hodanja ili rasta zubića? Deca često doživljavaju anksioznost zbog velikog razvoja u njihovim malim životima, pa zbog toga mogu pronalaziti razne načine da se nose sa tim.

Drugi razlog je da vaša beba jednostavno oseća uznemirenost jer se razdvojila od vas i ćebence joj pruža topli zagrljaj kada ne može da bude sa vama.

Šta god da je razlog, ovo ćebence je prava prednost za oboje. Ako vaša beba ikada treba da se uspava bez vas, ćebe će to olakšati. I budite sigurni, vaša beba će prestati da ima ovu naviku čim još malo poraste. Uskoro će pronaći novi način da se umiri i uspava, bez brige. Pogledajte i ovo: Zašto bebe stežu pesnice? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

dszabi/GettyImagesPlus

još iz kategorije