Beba čupa kosu
20.04.2023 Zdravlje bebe

Beba čupa kosu: Da li da se brinem?

Ukoliko ste primetili da vaša ponekad vaša beba čupa kosu, trepavice ili obrve, pre svega trebalo bi da ostanete smireni i ne činite ništa. U početku bitno je da je samo posmatrate nedelju ili dve kako biste utvrdili kada, gde i zapšto vuče kosu. Primetićete da se ovo najčešće depava u sedećim trenucima, u krevecu ili u toku hranjenja.

Beba čupa kosu: Da li da se brinem?

Mnogim mamama je teško da ostanu suzdržane i ne preduzimaju ništa po ovom pitanju. Potrebno je da obratite pažnju na ovu pojavu i ukoliko ona traje duže od nekoliko nedelja ili primećujete da vaša beba polako na mestima ostaje bez kose, najbolje bi bilo da se obratite profesionalcu – pedijatru za početak.

Veoma je moguće da vaša beba ima trihotilomaniju, ili skraćeno trič. U pitanju je poremećaj čiji je simptom čupanje kose. Kod beba i male dece čupanje kose dolazi i nestaje, dok kod neke dece potpuno nestaje, a kod neke se povremeno vraća. Za neke osobe ovo je doživotna borba. Na početku je nemoguće reći da li je bebino čupanje kose prolazna faza ili dugotrajan problem, ali u svakom slučaju, dobro je naučiti kako da usmerite bebino ponašanje dalje od njega.

Stručnjaci preporučuju neku vrstu terapije kognitivnog ponašanja. Na primer, dobro je blokirati sposobnost vaše bebe da čupa kosu, na primer oblačenjem pidžame sa dugim, zašivenim rukavima ili nošenje rukavica u cilju sprečavanja čupanja kose. Osim toga, možete pokušati i da animirate svoju bebu tako da joj odvučete pažnju sa kose. Za bebe to može biti i igranje sa plišanom životinjom, komadom satena, četkom za kosu.

Pokazivanje ljutnje, lupkanje po bebinim prstima kada je uhvatite da to radi, izgovaranje rečce „ne“ neće imati pozitivan efekat na bebino ponašanje. Ni brijanje bebine glave neće vam pomoći ukoliko to ne radite zajedno sa terapijom kognitivnog ponašanja. U suprotnom, beba će nastaviti sa svojom navikom čim kosa ponovo izraste. Imajte na umu da se trihotilomaniju često pogrešno dijagnostikuje kao oblik opsesivno-kompulsivnog poremećaja, a ona to zapravo nije. Lekovi za opsesivno-kompulsivni poremećaj obično ne deluju na trihotilomaniju i nisu preporučljivi za bebe.

Deca koja imaju ovaj problem mogu se lečiti i bez lekova, sve što je potrebno je vaš trud, kreativne ideje i upornost.
Jovana Jevtić

SbytovaMN/ Getty Images Plus

još iz kategorije