22.01.2018 Zdravlje deteta

Večiti problem školaraca i roditelja: Kako istrebiti vaške?

Nova školska godina može biti prava noćna mora za roditelje i mališane, jer podrazumeva mogućnost dobijanja vašaka, koje deca lakše „zarade“ u kolektivu.

Vaške su mali beskrilni insekti, koji žive na ljudskom skalpu i hrane se krvlju. Bebe vašaka su ekstremno male, ali samo deset dana je potrebno da odrastu i počnu da se razmnožavaju. Ženke izlegnu i po nekoliko jaja dnevno, a odrasla vaška može da živi i do jednog meseca!

Šire se kontaktom glave o glavu, tako da su prespavljivanja kod drugara, školske aktivnosti, igranja i poseta najčešći načini i mesta da deca dobiju vaške i prenesu ih dalje.

Prepoznaćete da ih vaše dete ima po svrabu ili ukoliko s vremena na vreme proverite da li ima vidljivih gnjida (jaja vašaka). Sam svrab nije izazvan ujedima vašaka po skalpu, već alergijskom reakcijom na njihovo „vršljanje“ po glavi.

Neka deca nemaju ovu alergijsku reakciju, pa svrab može izostati. Međutim, mogu se onda požaliti da osećaju nešto da se pomera unutar njihove kose ili da im golica glave.

Međutim, iako se brzo prenose među decom, razloga za brigu nema, poručuju iz beogradskog salona za uklanjanje vašaka.

„Trenutno je uobičajena poseta za početak jeseni, kada su se deca vratila sa letovanja i počela da borave u kolektivu“, rekao je Vladimir Gaćeša, vlasnik prvog salona za uklanjanje vašaka u Srbiji za „Večernje Novosti“.

Specijalni šamponi, raščešljavanje ili ručno „trebljenje“ metode su za uklanjanje vašaka koje sada imate priliku i da prepustite profesionalcima, jer je vaške sve teže istrebiti zbog njihovog konstantnog mutiranja i otpornosti na postojeće tretmane.

Kada uklonite vaške i na kosi ostanu mrtve gnjide, važno je da i njih uklonite, jer mogu nakon dužeg vremena izazvati bakterijsku infekciju vašem detetu.

Da li je kosa čista ili ne, vaške nije briga, jer one podjednako dobro mogu da funckionišu u oba slučaja.

Ukoliko čujete da neko iz vrtića ili odeljenja vašeg mališana ima vaške, obavezno pregledajte kosu deteta kako bi videli da nije već zaraženo i pokušajte da ga ne vodite neko vreme na druženje sa decom za koju znate da su „rizična“.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije