Porođaj posle 35-te
20.04.2023 Porođaj

Porođaj posle 35-te: Da li je zaista rizično?

Ako imate više od 35 godina, a želite da zatrudnite, sigurno se pitate kakve rizike nosi porođaj posle 35-te godine. Nije nemoguće da trudnoća i porođaj prođu sasvim normalno, ali određeni rizici postoje.

Porođaj posle 35-te: Poteškoće sa začećem

Začeće je sve teže kako žena stari. Stope fertiliteta počinju postepeno da opadaju sa 30 godina, znatno više sa 35, a značajno sa 40 godina. Kako stare, žene imaju sve više poteškoća da zatrudne, čak i uz tretmane plodnosti. Žene starije od 45 godina tetko kada zatrudne. U ovom slučaju, specijalisti za plodnost preporučuju donaciju oocita (veštačka oplodnja sa jajnim ćelijama koje je donirao mladi donor jajnih ćelija) jer su trudnoće sa sopstvenim jajnim ćelijama jako retke.

Procena neplodnosti se uglavno preporučuje nakon 12 meseci pokušavanja da ostanete u drugom stanju. Međutim, ako imate 35 ili više, obavite procenu nakon šest meseci ili ranije ako sumnjate da nešto nije u redu. Rizik od začeća bebe sa hromozomskim problemom raste svake godine.

Porođaj posle 35-te: Rizici

Ako na datum porođaja imate 35 ili više godina, biće vam ponuđeno genetsko savetovanje. Ovo savetovanje se najčešće radi sa vašim izabranim ginekologom, ali sve češće se parovi odlučuju i za savetovanje pre začeća. Geneteski savetnik vam može pomoći da razumete posebne rizike i odlučite da li ćete imati genetsko testiranje za ili dijagnostiku hromozomskih problema. Nažalost, svaka žena ima šansu da rodi bebu sa problemima, bez obzira na godine.

Čak i nakon začeća, starost nastavlja da utiče. Što ste stariji kada zatrudnite, veća je verovatnoća da ćete imati hroničnu bolesti, visok krvni pritisak ili dijabetes koja može biti nedijagnostikovana i može uticati na vašu trudnoću. Takođe, u većem ste riziku da razvijete gestacijski dijabetes, preeklampsiju, abrupciju placente (posteljica se prerano odvaja od zida materice) i placentu previa (placenta leži nisko u materici i delimično ili potpuno pokriva grlić materice).

Istraživanja su pokazala i da što ste stariji, veće su šanse da dođe do prevremenog porođaja i u velikom broju dođe do porođaja carskim rezom. Takođe, veće su šanse za mrtvorođenost ili smrt majke. Međutim, ova istraživanja ne uzimaju u obzir da li su žene brinule o sebi tokom trudnoće i da li su dobile odgovarajuću prenatalnu negu.  Ako vodite računa i o jednom i o drugom, vaše šanse za zdravu bebu su slične onima kod mlađih žena koje su dobrog zdravlja.

Dakle, ako razmišljate o trudnoći, obratite se lekaru ili babici radi detaljnog pregleda. Lekar će uzeti detaljnu medicinsku i porodičnu istoriju oba potencijalna roditelja da bi identifikovao uslove koji mogu uticati na šanse da zatrudnite. Iako ovo sve zvuči zastrašujuće, postoje šanse da sve prođe u savršenom redu. Proverite sa lekarom stanje vašeg tela pre nego što donesete ovu važnu odluku.

 
Robert Daly/GettyImagesPlus

još iz kategorije