Kada dete uči da čita
19.04.2023 Rastemo i učimo

Kada dete uči da čita i kako da mu pomognete?

Ako imate predškolce, sigurno se pitate kada dete uči da čita. Međutim, vreme kada će dete da nauči da čita u velikoj meri zavisi od deteta i razlikuje se kod svakog deteta.

Kada dete uči da čita?

Deca uglavnom oko četvrte godine uče da čitaju. Deca koja rano nauče da čitaju koriste slikovne tragove i naučili su da povezuju slova sa zvukovima i rečima. Često je razlog tome to što ova deca imaju duži raspon pažnje i zapamtili su nekoliko apstraktnih reči. Ako je vaše dete već počelo da čita, ne morate više ništa da radite osim da mu budete podrška i da ga hrabrite.

Međutim, ako vaše dete nije do sada naučilo da čita, nemojte da brinete. Sa četiri godine, mnoga deca nisu spremna da dugo sede mirno i fokusiraju se na knjigu. Druga deca nauče mehaniku čitanja, ali nisu kognitivno spremni da razumeju značenje reči.

Šta vi možete da uradite kada dete uči da čita?

Prvo i osnovno što možete da uradite jeste da naučite dete da voli knjige. Ako dete voli priče i jezik, onda će samo početi da uči da čita. Možete sedeti i vežbati sa njim. Međutim, nemojte biti previše naporni i insistirati na učenju čitanja. Često to dovodi do kontraefekta i dete će početi da odbija da pokušava da čita. Takođe, možete se potruditi da čitanje bude zabavno. Birajte zanimljive knjige i teme koje njih interesuju. Svejedno je da li je u pitanju vatrogasni dom ili nešto iz sveta princeza. Međutim, deca nauče da čitaju kada za to budu spremna i to je najčešće sa  5, 6 ili 7 godina.

Dakle, budite tu za vaše dete, ali nemojte preterivati ni očajavati, ako ne savladaju čitanje onako brzo kako ste vi mislili. Sa druge strane, ako primetite neke druge nepravilnosti poput disleksije ili ste zabrinuti zbog nekih drugih stvari, obratite se lekaru.

 
Strelciuc Dumitru/GettyImagesPlus

još iz kategorije