kako naučiti dete da čita kroz igru

Savladajte čitanje kroz igru

Jedna od najznačajnih veština koja se savladava u prvom razredu jeste čitanje. Sve je više mališana koji teško savladavaju ovu veštinu i koji se zbog toga susreću sa brojnim razvojnim problemima. Zato, iskoristite ove vežbice koje preporučuju psiholozi i logopedi i pomozite svom detetu da nauči da čita kroz igru. (Pročitajte i: Čitanje deci ima veliki uticaj na njihov akademski uspeh)

Kako naučiti dete da čita?

Vežbe čitanja za predškolski uzrast

Na slovo na slovo

Ova jednostavna igra je izuzetno efikasna i prvi korak ka učenju čitanja. Ono pomaže detetu da shvati da je svaka reč izgrađena od glasova. Da biste je učinili zanimljivijom detetu, dovoljno je da neznatno promenite tradicionalnu verziju igre. Umesto da dete izgovara pojmove na određeno slovo, neka ih potraži po kući i obeleži šarenom nalepnicom. Proslavite svaki uspeh.

Gde se krije ovo slovo

Ovo je još jedna od igara koje će podstaći dete da prepoznaju glasove. Sedite sa detetom na pod sobe i zadajte mu da pronađe sve predmete u čijem se imenu krije određeno slovo. Recimo, ako zadate glas L, dete bi trebalo da pokaže na : Luster, stoLnjak, stoLicu, Lenjir, roLere…

Vežbe čitanja za prvake

Tajni predmet

Isecite šarene papire na tračice. Na svaku napišite po jednu jednosložnu ili dvosložnu reč koja označava neki detetu dobro poznat predmet: šolja, čaša, sat, sto, vrata… Kada završite, poređajte papiriće ispred deteta i kažite mu da se na svakom nalazi po jedan tajni predmet. Mališanov zadatak je da za 5 minuta pročita što više poruka i nađe što više tajnih predmeta. (Pročitajte i: Kako pobediti poremećaje u govoru i pisanju)

Pisane fote

Na pripremljene papiriće ispisaćete kratke naloge: Slušaj muziku, Idi napolje, Igraj tvist, Sagni se, Skoči visoko… Sešćete u krug i zavrteti flašu, baš kao da se igrate klasične igre fote. Osoba na koju flaša pokaže, mora da pročita poruku i obavi svoj zadatak. Jako je važno da poruke na papirićima budu kratke, jedna ili dve reči, kao i da te reči budu lake za čitanje (dvosložne).

Lov na blago

Na posebno mesto sakrijte manju nagradu: slatkiš, igračku. Napravite pet kratkih pisanih tragova koji vode do nje i sakrijte ih na pet različitih mesta. Neka dete čita jednu po jednu poruku  sve dok ne otkrije gde je njegovo „blago“ skriveno.

Primer:

Poruka 1 (dečija soba): Idi tamo gde mama spava.

Prouka 2(spavaća soba): Idi tamo gde se kuva.

Poruka 3(kuhinja): Nađi me tamo gde su patike.

Poruka 4(hodnik): Brzo do tatinog stola.

Poruka 5(tatin sto): Ja sam u kutiji za igračke.

 

 

 

 

 
Mikhail/Pexels

još iz kategorije