psihološka priprema deteta za operaciju

Olakšajte boravak u bolnici: Kako pripremiti dete za operaciju

Odlazak u bolnicu i pripreme za operaciju nešto su zbog čega glavu gube i odrasli, a za decu je ova priča još strašnija. S obzirom na to da je hirurška intervencija neophodna da bi vaše dete bilo dobro, jedini način da mu pomognete jeste da ga što bolje spremite za operaciju.

Zbog čega se deca plaše bolnice?

Za svu decu bolnica sama po sebi predstavlja neprijatnu i strašnu sredinu i to zato što je ona novo, nepoznato okruženje. Tu rade čike i tete sa maskama, u odelima, sa instrumentima koji deluju prilično strašno. Tu se odlazi kada te nešto boli, pa je neminovno da se beli mantili povežu sa neprijatnošću. (Pročitajte i: Greške koje činimo u lečenju deteta)

Sve što je novo i nepoznato kod dece budi osećanje straha (anksioznost je strah od nepoznatog). Deca strahuju da će ih intervencija boleti, očekuju da ih mama ili tata zaštite, a to se ne događa. Naprotiv, mama i tata insistiraju da se to mora.

Zato, pomozite svom detetu da se reši ovih strahova.

Fizička priprema deteta za operaciju

Sama preoperativna priprema, koja se sprovodi dan pre uvođenja u anesteziju, zavisi od tipa intervencije na koje dete ide i o njoj će vam sve reći lekari. Ipak, važno je da obezbedite da vaše dete zdravo dočeka operaciju, stoga bi trebalo da pripazite da mu imunitet bude dovoljno jak, da izbegava druženje i kontakt sa decom obolelom od zaraznih bolesti. Nekada nije loše ni povući dete iz kolektiva na neko vreme, neposredno pre operacije.

Psihološka priprema deteta za operaciju

Priprema kod kuće 

Strategija u kojoj izbegavate razgovor o operaciji jer ne želite da plašite dete potpuno je pogrešna. Na ovaj način vaše dete će potpuno nespremno suočiti sa nepoznatim prostorom, nepoznatim ljudima, zastrašujućim instrumentima, bolom, a vi nećete biti tu da pomognete. Zato je mnogo bolje da nekoliko nedelja pre operacije počete da razgovarate sa detetom na ovu temu.

Za početak je dovoljno da detetu objasnite da je bolesno, da je operacija potrebna da bi se izlečilo i da ona podrazumeva da će biti u bolnici neko vreme. U zavisnosti od uzrasta, dete će uskoro početi samo da postavlja pitanja. Nemojte izbegavati odgovor i nemojte lagati. Za decu je najvažnije da li će operacija da ih boli. Ako vas dete pita da li će da boli, odgovorite da samu operaciju neće osetiti jer će spavati, da će boleti kada se probudi, ali da će dobiti lekove koji će mu pomoći, baš kao kada ga boli glava ili je bolesno od kuće. Recite mu da ćete biti uz njega da mu pomognete, ako mu išta zatreba. U situacijama kada ni sami ne znate odgovor na pitanje, otvoreno to recite i zajedno potražite odgovor od pedijatra ili hirurga.

Igrajte se lekara

Igre „lekara“ ili „bolnice“ su jako važne za pripremu za dolazak u bolnicu, ali i za sam boravak u bolnici. Dok se igraju, deca stiču utisak da i dalje kontrolišu situaciju, pokazuju vam svoje strahove, ali im igra pomaže i da ih se oslobode.  Takođe, pomaže da deci nacrtate na najjednostavniji način kako izgleda određeni organ i šta će se dešavati prilikom pregleda. To će ih umiriti i umanjiti mogućnost da sami fantaziraju i zamišljaju o tome šta sve može da se desi sa njihovim telom.

Uključite psihologa

Sve dečije bolnice u Srbiji imaju svog psihologa. Obavezno zatražite i odvedite dete dan ili dva pre operacije na razgovor sa kliničkim psihologom. On će vrlo brzo otkriti na koja pitanja vi niste uspeli uspešno da odgovorite detetu i čega se boji.

Psiholozi u klinikama deci odgovaraju na pitanja kojih se vi, možda, nećete ni setiti:  Žašto su čike maskirane? Zašto mama ne može sa mnom? Da li će da me boli? Šta ako se probudim tokom operacije? Kad mogu da vidim mamu i tatu?

Kada psiholog pomaže detetu da se pripremi za operaciju, on prilagođava razgovor urastu i potrebema svakog deteta. Pokazalo se da dobra preoperativna priprema u koju su uključeni anesteziolog, hirurg i psiholog, smanjuje količinu anestezije, smanjuje broj dana koji su potrebni za oporavak, pozitivno utiče da se preduprede traumatske reakcije.
Pavel Danilyuk / Pexels

još iz kategorije