temenjača kod beba

Kako ukloniti temenjaču kod beba?

Ako vaša beba ima žućkaste ljuspice po glavi, ako one opstaju i pored redovnog pranja i ispiranja, znajte da vaša beba ima temenjaču. Razloga za brigu nema: ovo stanje nije zarazno, beba ne trpi nikakve neprijatnosti, a sličnu bitku vodi polovina mama novorođenčadi.

Šta je temenjača i zašto se javlja?

Temenjača je neka vrsta skrame koja se pojavljuje na nežnoj bebinoj glavi. Skrama ili ljuspice su žućkaste, ređe bele i ne uklanjaju se lako. Nekada se može dogoditi da na mestima gde se temenjača javi, bebi opadne kosica. Nipošto je nemojte guliti ili strugati da ne biste povredili bebu.

Zašto temenjača nastaje ne znaju sa sigurnošću ni naučnici. Najverovatnije je u pitanju splet okolnosti. Sa jedne strane tu je androgeni hormon koji pre rođenja beba dobija od majke i čiji je rezultat pojačano lučenje lojnih žlezda. Sa druge strane, kod beba koje imaju temenjaču uočen je i nasledni faktor: roditelji obično imaju ili preterano masnu ili jako suvu kožu.

Važno je da znate da temenjača nije znak infekcije, niti loše higijene.

Da li sredstva za negu mogu da izazovu temenjaču?

Kupka ili sapun koji koristi vaša beba ne može da izazove temenjaču, ali može da je pojača. Zato je važno da koristite samo blaga sredstva za negu beba i da bebinu kosu dobro ispirate nakon svakog kupanja. Takođe, češljanje nakon kupanja je obavezno, iako beba nema kosu. Kada češčljem prelazite preko kože glave vi je masirate i pospešujete prokrvljenost, a to sprečava razvoj upalnih stanja.

Kako da izlečim temenjaču?

Pravo lečenje temenjače, u većini slučajeva, nije potrebno. Ona prolazi sama od sebe, a vi je vrlo lako možete ukloniti jednostavnim tretmanom koji će postati deo vaše rutine pre kupanja. (Pročitajte i: Pravilna nega bebine glave i kosice)

Kupite bebi ulje i nežno ga utrljajte u kožu bebine glave. Stavite bebi kapicu i ostavite da ulje deluje 15 minuta. Ono će razmekšati temenjaču i olakšati njeno uklanjanje. Kada istekne 15 minuta, skinite kapicu i gustim češljem za bebe, pažljivim i nežnim pokretima lagano skidajte temenjaču. Nemojte pritiskati, niti guliti. Ukoliko i nakon tretmana bude naslaga na bebinoj glavi, slobodno ponovite postupak i sutrdan.

Da li da idem kod pedijatra?

U retkim slučajevima, temenjača može da se proširi na lice, iza ušiju, na podbradak deteta. U ovom slučaju trebalo bi da potražite pomoć pedijatra.
Lisa/Pexels

još iz kategorije