Zašto je san toliko važan za bebu?

Roditeljima je važno da njihova beba dovoljno spava jer im je to vreme potrebno da obave neke druge obaveze koje nemaju veze sa brigom o detetu. Međutim, važnost sna za sveukupni razvoj deteta jeste mnogostruk – evo i zbog čega…
San je izuzetno važan faktor u životu svih ljudi. Kada spavamo, naše telo se odmara i obnavlja energiju. Važnost sna ogleda se i u našim čestim komentarima o tome kako smo proveli noć, kao i navikama spavanja naše dece. San je takođe važan i zbog snova u kojima prerađujemo sva dnevna zbivanja, što značajno utiče i na naše psihičko zdravlje. Kada su deca u pitanju, roditelji su odgovorni za stvaranje dobrih navika spavanja, koje obično ostaju za ceo život.

Koliko deca treba da spavaju?
Dinamika i kvalitet sna vašeg deteta – kako i koliko spava – utiču na celu porodicu. Upravo je zbog toga kreiranje navika spavanja i sprovođenje utvrđenog rituala za odlazak na počinak od ključnog značaja za njegov razvoj (i vaš mir). Što se tiče potreba za snom, svako dete je priča za sebe, pa zato ovaj tekst prihvatite samo kao okvirni vodič. Ako je, primera radi, vaše dete veoma aktivno, najverovatnije mu neće biti potrebno mnogo sna. Zato će pokušaji da promenite njegove navike spavanja, po uzoru na dete vaše prijateljice (koja tvrdi da je njeno dete idealno), samo izazvati dodatne nevolje.

Novorođenče
Do trećeg meseca života bebe spavaju od 16 do 19 sati dnevno, i obično se bude na svaka dva do tri sata zbog podoja. Budući da se uglavnom bude jer su gladne, ne očekujte da će spavati više od tri-četiri sata u kontinuitetu. Neke bebe spavaju duže od tog vremena, što je sasvim u redu, pod uslovom da su zdrave i da normalno napreduju. Međutim, ako je vaša beba izgubila na težini ili se njena težina ne uvećava očekivanim tempom, lekar će vas savetovati da je budite na svaka dva ili tri sata zbog obroka.

Tromesečna beba
Bebe ovog uzrasta treba da spavaju od 13 do 15 sati dnevno. U dnevnom snu provode oko šest sati, a ostatak prespavaju tokom noći. Međutim, noćni san će i dalje biti isprekidan, te će se beba buditi jednom ili dva puta tokom noći. Tada treba da preduzmete sledeće:
– Prvo sačekajte da vidite hoće li sama ponovo zaspati. Ako se ne uspava, nežno je ušuškajte i pomazite da biste je uverili da nije sama i da je sigurna. Sačekajte nekoliko minuta pre nego što preduzmete nešto drugo. U najvećem broju slučajeva, beba će se smiriti i ponovo čvrsto utonuti u san.
– Ukoliko morate da nahranite ili prepovijete bebu, uradite to brzo, tiho i pri tom ne uključujte svetlo. Takođe, nemojte ništa pričati niti se igrati sa bebom. Tako ćete je naučiti da se tokom noći ne dešava ništa uzbudljivo kao i to da su igra i razgovor rezervisani samo za dan.
– Pošto bebama nije bitno hoće li spavati tokom dana, a noću biti budne, potrebno je da je što pre naučite na pravilan redosled stvari.

Od šest meseci do godinu dana
U proseku, bebe ovog uzrasta spavaju između 12 i 14 sati dnevno. Ukoliko se dete probudi tokom noći, sasvim je u redu da pre nego što uđete u sobu proverite zbog čega se probudila i sačekate pet minuta. Do sada ste verovatno naučili da prepoznajete različite vrste plača, kojima vam beba govori da li je gladna, nervozna ili je možda nešto boli. Da biste je smirili i uverili da nije sama, nežno je mazite i tiho joj pričajte. Osim toga, vaša beba u ovom uzrastu verovatno ima omiljenu igračku ili neki predmet koji joj pruža osećaj sigurnosti, pa se pobrinite da bude uz nju.

Od dvanaest meseci do tri godine
Dužina spavanja u proseku iznosi oko 13 sati dnevno. Do sada je trebalo da uspostavite utvrđen ritual odlaska na spavanje, koji će vaše dete pripremiti za san, i na osnovu kojeg će znati kada je vreme za prestanak dnevnih aktivnosti.

Od tri do pet godina
Deci u ovom uzrastu potrebno je oko 12 sati noćnog sna. Prilikom određivanja vremena za odlazak na spavanje uzmite u obzir vreme buđenja, kao i vreme koje mu je potrebno da se spremi, recimo, za odlazak u vrtić. Neispavanost uzrokuje brojne probleme, kako detetu, tako i vama – umor, nedostatak pažnje, nervoza, nezainteresovanost za aktivnosti… Zbog toga morate precizno da odredite vreme za spavanje, te da ga se striktno pridržavate.

Predškolski uzrast
U uzrastu od šest godina dete treba da spava od 10 do 12 sati dnevno. Ritual spavanja je dobro savladan i dete mu se, uglavnom, povinuje. Međutim, mališani ovog uzrasta mogu da počnu da pate od noćnih mora. Ukoliko se dete tokom noći probudi uplašeno, pružite mu utehu i povratite osećaj sigurnosti. To, naravno, podrazumeva da odete do sobe vašeg mališana i smirite ga nežim rečima i dodirima. Ipak, da bi što lakše ponovo utonulo u san, nemojte tražiti da vam ispriča šta ga je probudilo, jer ono nije potpuno razbuđeno. U najvećem broju slučajeva ujutro se neće setiti da ga je nešto ružno probudilo.

Kako se uspostavlja ritual spavanja?
Reč je o izvođenju istih aktivnosti, istim redosledom, uvek u isto vreme, pre odlaska na spavanje. U najboljem slučaju, ovaj ritual ne treba da traje duže od 15 do 30 minuta. Predlažemo vam da ga izvedete na ovaj način:
* Pre spavanja nemojte da se bavite bučnim, već tihim aktivnostima.
* Dopustite detetu da izabere pidžamu.
* Neka dete ide u toalet i opere zube.
* Zajedno slušajte smirujuću muziku.
* Pročitajte ili ispričajte detetu neku priču.
* Ušuškajete dete zajedno sa njegovom omiljenom igračkom ili nekim drugim predmetom koji mu pruža osećaj sigurnosti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije