Dete neće da spava
24.05.2023 Razvoj deteta

Dete neće da spava (ili ne može da zaspi)

Kako se razvija, san vašeg mališana može da se menja. Ako vaše dete neće da spava, verovatno se samo muči da se uspava ali možete mu pomoći.

Uspostavljanje zdrave rutine spavanja, udobno i mirno okruženje ili pravi balans između dnevnog i noćnog sna olakšaće vašem mališanu da zaspi. Bebama je mnogo lakše da se uspavaju, nego mališanima jer ih okružuje toliko zanimljivih stvari koje sada žele da istraže. Pogledajte u nastavku savete koji će mu olakšati.

Dete neće da spava (ili ne može da zaspi)

Zašto dete neće da spava?

Možda vam se čini da je vaše dete ranije mnogo bolje spavalo, a sada se opire ili se muči sa snom.

Zašto se mališani opiru odlasku na spavanje? Postoji nekoliko razloga:

 • Sve veća nezavisnost. Vaše dete shvata da je sada „veliko“ i da ne mora da drema jer bi verovatno radije da se igra.
 • Neprestana radoznalost. Za malo dete, svet je mesto pun novih i zanimljivih stvari za istraživanje. Zašto gubiti vreme na spavanje kada bi mogli da jure bubice, beru cveće, izvlače sve maramice iz kutije i farbaju zidove? Njihov mozak im stalno govori da se igraju – u međuvremenu, vi mu govorite da ide na spavanje.
 • Anksioznost. Većina male dece prolazi kroz faze anksioznosti zbog odvajanja jer je krenulo u vrtić, vratili ste se na posao i slično. Zato odlazak na spavanje verovatno doživljava kao da ste ga ostavili kod bake i to mu teško pada jer bi radije da bude još malo sa vama.
 • Promena potreba za spavanjem. Prosečnom malom detetu je potrebno oko 11 do 14 sati sna dnevno, pri čemu se najveći deo tog sna je noću. Ako vaše dete zaista dugo drema – spava više od četiri sata tokom dana – možda neće biti pospano pred spavanje. S druge strane, ako vaše dete spava 12 ili 13 sati noću, možda će mu biti teško da odspava poslepodne. Pokušajte da napravite neke male izmene u rasporedu spavanja vašeg deteta.

Šta učiniti kada dete ne želi da spava?

Uspostavljanje smirujuće, dosledne rutine odlaska na spavanje jedan je od najboljih načina da pomognete svom detetu da se uspava. Vaš ritual može uključivati bilo šta (ili sve) od sledećeg: kupanje, igranje tihe igrice, pomoć detetu da obuče pidžamu, čitanje jedne ili dve priče za laku noć, pevanje uspavanke, poljubac za laku noć i maženje.

Vaša rutina odlaska na spavanje može trajati od nekoliko minuta do 40 minuta, ako uključuje kupanje. Možda će biti potrebno malo eksperimentisanja, ali pokušajte da između svakog od koraka ne prođe mnogo vremena kako mališan ne bi izgubio interesovanje.

Kada konačno legnu u krevet, možda se neće odmah uspavati ali to je normalno. Ipak, dozvolite im da se sami umire pre nego što se vratite u sobu jer vaš mališan plače. A kada uđete da se mazite i pomognete im da utonu u san, neka vaši razgovori budu minimalni i tihi, a svetlo ugašeno, kako ne bi pomislili da je ipak vreme za igranje.

Pomozite mališanu da se uspava

Pored toga što svom mališanu dajete priliku da se sam uspava, evo još nekih stvari koje možete učiniti da pomognete svom čedu da zaspi:

 • Neka spavaju sa svojim omiljenim igračkama. Vaše dete može lakše zaspati ako u blizini ima mekano, umiljato ćebe ili plišanu životinju da mu pravi društvo. Korisno je ako vaš mališan ima predmet koji povezuje sa snom i umiruje ga.
 • Stavite noćno svetlo u njihovu sobu. Mnoga mala deca postaju dezorijentisana i uznemirena kada se probude noću u mračnoj sobi i ne vide ništa što prepoznaju. Noćno svetlo može pomoći vašem detetu da uveri da je u poznatom okruženju i da mu pomogne da ponovo zaspi.
 • Koristite mašinu za belu buku. Ako još niste, pokušajte da investirate u mašinu za beli šum. Puštanje ambijentalne buke, uspavanki, klasične muzike i drugih dečjih omiljenih uspavanki pre spavanja može mu pomoći da zanese u zemlju snova. Pročitajte i ovo: Roze buka: Da li ste isprobali ovaj tip opuštanja (mojabeba.rs)
 • Dajte im dudu ili ih pustite da sike palac. Ova navika je obično u redu za malu decu, čak i ako je prvi rođendan odavno prošao. Može vam pomoći i ovo: Beba sisa ćebe: Da li je sa mojim čedom sve u redu? (mojabeba.rs)
 • Pokušajte da im date toplo mleko. Ako vaše dete više ne siki, čaša toplog mleka ili užina pre spavanja može da se umire i zaspe. Uradite to na početku rutine odlaska na spavanje i obavezno operite zubiće svom mališanu kao deo rutine odlaska u krevet. Međutim, ne dozvolite im da pijuckaju nešto u krevetu, jer to može dovesti do karijesa.
 • Uverite se da su dovoljno umorni. Previše dnevnog sna će otežati vašem detetu da se smiri pre spavanja, ali ako ne drema dovoljno tokom dana, verovatno će biti premoreno do spavanja – i to će mu otežati da se opusti u snu. Pokušajte da im odredite vreme spavanja tako da budu budni najmanje tri sata pre spavanja; ovo je obično dovoljno dugo da se opet lako uspavaju
 • Neka budu aktivni tokom dana. Vaše dete ima mnogo energije, pa je važno da ga zaokupite tokom dana aktivnostima koje će ga umoriti.

Ako se odlučite za suplemente koji olakšavaju spavanje, obavezno se prethodno posavetujte sa pedijatrom.
Miljana Momirović

KeremYucel/GettyImagesPlus

još iz kategorije