Prijateljstva u ranom detinjstvu

Prijateljstva u ranom detinjstvu

Dete od tri godine postaje sve nezavisnije od vas i između ostalog, počinje da se druži sa drugom decom. Pročitajte više o tome kako izgledaju prijateljstva u ranom detinjstvu.

Prijateljstva u ranom detinjstvu

Vaše dete od tri godine samo radi sve više stvari, uz to počinje i da razvija prijateljstva. Međutim, deca još uvek u tom uzrastu ne znaju da definišu ko su im prijatelji, te ukoliko ih pitate ko su im drugari, oni mogu da vam nabroje celu vrtićku grupu. Jednostavno, značenje reči prijateljstvo im je još uvek nepoznato i ne mogu vam odgovoriti precizno. Naravno, većina dece imaju favorite među drugarima, ali za njih su prijatelji sva deca sa kojima provode vreme.

Trogodišnjaci imaju sposobnost da se igraju kooperativno sa drugima, ali ovakve zajedničke igre ne traju dugo. Uspešno igranje sa drugom decom može trajati manje od sat vremena. Oni nakon toga nastavljaju da se igraju sami, mada u blizini druge dece. Imaju tendenciju da povremeno sarađuju, nakon čega se vraćaju sopstvenoj igri. Duge, interaktivne sesije najverovatnije će početi kada dete bude napunilo 4 godine. Nekoj deci koja su stidljivija i povučenija potrebno je nekoliko puta da se igraju sa drugim detetom dok ne počnu da se osećaju slobodno i prijatno.

Iako vam je jasno da je vaše dete sada dosta manje egocentrično nego pre godinu dana, ono i dalje uči da deli. Nije neobično da jedno dete otme igračku od drugog deteta, ili da ga čak gurne. Ovo ne treba da vas brine, ali trebalo bi da počnete da ga učite da je poželjno da deli igračke sa drugom decom. Neka deca sama rešavaju konflikte, a neki će još neko vreme da se obraćaju vama za pomoć. Oni se tek uče da prave kompromise i trebalo bi da im pomognete u tome, spremni su da polako počnu da pregovaraju.
Jovana Jevtić

romrodinka/Getty Images Plus

još iz kategorije