mali naučnik

Razvoj mozga u trećoj godini: podstaknite malu pametnicu

Beba više nije beba, sada je – dete. Sposobnosti vašeg deteta sve su veće, a razvoj njegove inteligencije sada kreće u novom pravcu

Kako se razvija mozak u trećoj godini?

Do ovog uzrasta, svi neuroni u mozgu deteta biće obloženi omotačem, koji se naziva mijelin, a koji štiti neuronske putanje, jača nervnu mrežu i omogućava bržu preradu informacija.

Tokom ove godine života, takođe se produbljuje integracija leve i desne hemisfere mozga. Do treće godine, leva hemisfera – logička, linearna strana mozga – postaje dominantna. Kognitivna sposobnost se takođe stalno unapređuje. Razumevanje uzroka i posledica je sve bolje, a način razmišljanja je sve kreativniji i fleksibilniji.

Igre za razvoj inteligencije

Organizujte izlet

Dajte detetu papirne tanjire, čaše i ćebence za pod i predložite mu da pripredi izlet za njegove igračke… ili da pretvori ćebe u kamperski šator… ili u ogromne saonice. Ovo je uzrast u kojem dete počinje da koristi imaginaciju u igrama i te igre su verovatno najvažnije u njegovom životu, jer deluju smirujuće, ublažavaju stres i omogućavaju mu da istražuje različite emocije na bezbedan način i u bezbednom okruženju. Ohrabrite dete da preuzme vodeću ulogu u igri, na način na koji to ono želi. Uključite se u igru, ako vas pozove, i uživite se u ulogu svim srcem! (Pročitajte i: Igre loptom podstiču razvoj mozga)

Isprobajte druženja uz igru

Do druge godine života, mozak mališana nije dovoljno razvijen da bi znao kako se igra s drugom decom. Zapravo, takvo iskustvo može da bude stresno za mališane. No, od druge godine života, deca počinju da shvataju koncept prijateljstva, što će se kroz igru s drugim mališanima razvijati i produbljivati. Dogovorite susret i igru sa još jednim drugarom i budite prisutni sve vreme igre. Dvogodišnjaci ne vole da dele bilo šta, pa je vaš nadzor u ovom segmentu igre neophodan.

Tajna poruka

Ova igra zahteva učešće tri igrača, pa angažujte još jednu odraslu osobu – najbolje tatu! Ideja ove igre se zasniva na tome da jedna osoba šapne drugoj neku reč na uhu, a potom da ta osoba izgovori tu reč naglas. To je način da pomognete mališanu da razvija sposobnost slušanja i savlada nove reči. Možete kasnije korsititi i brzalice – kao što je „Na vrh brda vrba mrda” – radi dodatne stimulacije jezičkih veština.

Budite oblak

Po lepom i toplom danu, povedite dete u park, prostrite ćebe na travu, lezite i gledajte pravo u nebo. Tražite od deteta da izabere svoj oblak i recite mu da zamisli da se nalazi na tom oblaku i da leti nebom. To je jednostavan oblik vizualizacije, a dok to radite, pomoći ćete detetu da se smiri, fokusira pažnju i da bude kreativno u razmišljanju.
još iz kategorije