maženje i držanje
14.05.2023 Razvoj bebe

Da li često maženje i držanje možete naškoditi bebi?

Iako ste možda mnogo puta čuli da možete razmaziti bebu stalnim maženjem i držanjem, prema nauci, to jednostavno nije moguće. Nauka je pokazala da maženje i držanje zaptavo imaju mnoštvo prednosti kada je u pitanju razvoj mozga i da nikada ne možete previše maziti svoju bebu.

Da li često maženje i držanje možete naškoditi bebi?

Nakon brojnih studija pokazalo se da je dodir ključan za bebin razvoj i da ima ogromne dobre uticaje na razvoj njenog mozga. Studije o razvoju sisara pokazale su da bi bebe primata radije volele fizičku blizinu nego pokušaj da pronađu hranu. Za bebe – dodir je sve.

Šta ako beba želi da bude na rukama sve vreme?

Istraživanja i dalje pokazuju važnost dodira u ljudskom razvoju. Fizička blizina roditelja kod bebe aktivira okcitocin, kao i određene puteve nervnih vlakana. Druge studije o bliskosti između negovatelja i novorođenčeta otkrile su da dodir pomaže u razvoju komunikacije i poboljšava sposobnost roditelja da neguje bebeu.

Takođe, pokazalo se da bebe koje su nežno dodirnute pokazuju pozitivne reakcije mozga u odnosu na bebe koje su primale lošije stimuluse dodira. Drugim rečima, vrsta dodira je veoma važna za bebu. Bebe koje imaju mnogo maženja i ljubavi imaju mozak koji se razvija brže.

Istraživanja sprovedena na prevremeno rođenim bebama pokazala su da bebe koje su imale kontat sa roditeljskim dodirom nakon porođaja mnogo brže napreduju nego bebe kod kojih je taj dodir izostao. Zato je bitno maziti, nositi i nežno dodirivati bebu. Dodir koji pruža podršku zapravo mnogo pomaže razvoju mozga. Sve to dovelo je do toga da i prevremeno rođene bebe kojje su daleko od roditelja imaju pozitivan dodir kako bi njihovom mozgu bilo omogućeno da se brzo i pravilno razvija.

Zbog svega toga, samo napred: ljubite, mazite, grlite i nosite svoju bebu do mile volje. Sigurno joj često maženje i držanje neće naškodite, šta više – to će im mnogo pomoći!
Jovana Jevtić

inarik/Getty Images Plus

još iz kategorije