Telo posle porođaja
14.05.2023 Porođaj

Telo posle porođaja: 5 promena koje vas očekuju (i normalne su)

Od i dalje velikog stomačića odmah nakon porođaja do krvarenja. Vaše telo posle porođaja i dalje prolazi kroz promene ali bez brige, većina je potpuno normalna.

Iako ne možete da se pripremite za sve, postoje neka uobičajena iskustva nakon porođaja kojih biste trebali biti svesni pre nego što vaša beba stigne. Na primer, verovatno ćete moći da obučete istu odeću u kojoj ste došli jer je normalno da ste i dalje otečeni. U nastavku pogledajte šta možete sve možete očekivati.

Telo posle porođaja: 5 promena koje vas očekuju (i normalne su)

Dobićete „masažu“

Nakon što rodite bebu, vaš lekar ili babica će nežno pritisnuti vaš stomak kako bi se uverili da se vaša materica skuplja. Takođe, ovi lagani pokreti pomažu u smanjenju krvarenja koje se javlja odmah nakon porođaja. Ipak, za neke mame mogu biti neprijatne ili bolne.

Drhtavica

Vaše telo prolazi kroz velike promene tokom porođaja, zbog čega je uobičajeno da doživite drhtavicu pred kraj porođaja ili odmah nakon toga. To je uzrokovano kombinacijom adrenalina od naprezanja i hormonalnih promena. Obično traje nekoliko minuta, postepeno se smiruje i nestaje u roku od sat vremena. Ali u slučaju da osetite drhtavicu nekoliko dana nakon porođaja, to može biti znak infekcije i treba da obavestite lekara o tome.

Telo posle porođaja: Krvarenje

Moguće je da ćete krvariti tokom porođaja ali će se ono nastaviti i nakon što rodite bebu. Ovaj iscedak, ili lohije, je u stvari sluznica materice koja se nakuplja tokom trudnoće. Svetlocrvene je boje u prvih nekoliko dana i moguće je da će se pojaviti i ugrušci. Međutim, ako imate utisak da krvarite previše (menjate dva ili više uložaka tokom sat vremena), obavestite svog lekara jer može zahtevati hitnu proceduru.

Telo posle porođaja: Otok

Tokom trudnoće, cirkulacija krvi se povećava čak za 50% i javlja se višak tečnosti. Kao rezultat toga, nakon porođaja možete primetiti oticanje na potkolenicama ili čak u vaginalnim regijama. Međutim, ovo bi trebalo da splasne u roku od 10 dana do dve nedelje nakon što dobijete bebu.

I dalje ćete puno piškiti

Dok vaše telo pokušava da se oslobodi viška tečnosti, moraćete da mokrite često – kao kada ste bili trudni. Nažalost, porođaj može uticati na vaš urinarni trakt. Možda ćete imati problema sa kretanjem ili nećete imati osećaj da vam je potrean toalet. Curenje kada kašljete ili kijate je potpuno normalno. Ipak, ako povo potraje više od nekoliko nedelja, obavestite svog lekara.
Miljana Momirović

Nelly Senko/GettyImagesPlus

još iz kategorije