Ublažavanje porođajnih bolova
24.02.2023 Porođaj

Ublažavanje porođajnih bolova: Šta može da vam pomogne?

Porođajni bolovi su definitivno nešto što plaši buduće mame. Verovatno čim se setite porođaja zaboravite i na jutarnju mučninu, otoke i osetljive grudi. Naravno, ne postoji način da bol u potpunosti nestane, ali ublažavanje porođajnih bolova može pomoći.

Ublažavanje porođajnih bolova: Način porađanja je vaš izbor

Za početak, veoma je važno da sami odaberete svoj način porađanja, bez pritiska od okoline. Od ključnog je značaja da vi budete što opušteniji da bi vaši porođajni bolovi bili što manji. Postoje određene stvari koje možete da uradite da ublažite porođajne bolove.

Ublažavanje porođajnih bolova: Šta može da vam pomogne?

 • Probajte različite poze
  Pronađite pozu koja vam odgovara. Čim osetite nadolazeću kontrkaciju postavite se u taj položaj. Trebalo bi da vam pomogne da suzbijete bol tokom kontrakcije.
 • Toplota vam može pomoći
  Naslonite nešto toplo na donji deo leđa. Na primer, za to vam mogu poslužiti termofori ili zagrejani jastuk.
 • Razmislite o epiduralnoj anesteziji
  Epiduralna anestezija može da vam pomogne da ne osećate porođajne bolove. Svakako ćete imati osećaj da se nešto dešava, ali ne bi trebalo da soećate bol.
 • Tehnike disanja
  Način na koji dišete vam može pomoći u oslobađanju od bola. Ove tehnike možete vežbati i  pre porođaja, a mnogo će vam značiti za ublažavanje porođajnih bolova.
 • Ne bojte se da se smejete
  Smeh će vam pomoći da se opustite i otpustiće endorfine u vašem telu koji će delovati na olakšanje vašeg bola. Dakle, dobar humor je poželjan.
 • Zatražite masažu
  Ne bojte se da zatražite masažu vrata ili leđa. Naravno, ko god da vas masira, bio to vaš partner ili neko stručniji, mora da bude veoma pažljiv. Ali masaža takođe može da vas opusti i olakša vam bolove.
 • Stavite sebe na prvo mesto
  Sada ste najvažniji vi i vaša beba. Ne treba da se opterećujete dodatnim stvarima koje u datom momentu nisu preterano važne. Dakle, fokus na vaše telo i opuštanje.
 • Obavezno ispraznite bešiku pre porođaja
  Puna bešika može da oteža sam porođaj, a i da pojača porođajne bolove.
 • Ne bojte se da vičete
  Vikanje je prirodan način da se oslobodite stresa i bola. Takođe, možete da probate i sa pevušenjem.
 • Joga priprema
  Joga takođe može da vam bude od pomoći. Joga stručnjaci obično imaju vežbe baš za pripreme za porođaj.

Ovi saveti vam mogu pomoći pri ublažavanju porođajnih bolova, ali veliku ulogu igra i vaša psiha.  Koliko god da vam porođaj deluje strašno, najvažnije je da razmišljate pozitivno i da se ne stresirate. Možda i ne bude toliko strašno koliko mislite. U svakom slučaju ćete biti nagrađeni najlepšim darom života.
gorodenkoff/GettyImagesPlus

još iz kategorije