Igračke koje podstiču razvoj
24.02.2023 Razvoj bebe

Igračke koje podstiču razvoj: Najbolje drvene puzle

U današnje vreme pred roditeljima može biti veliki izazov kada je izbor igračaka u pitanju. Najbolje je pronaći igračke koje podstiču učenje, razvoj i zabavu. Ukoliko želite da obezbedite detetu igračke koje podstiču razvoj, a da one u isto vreme budu i ekološki prihvatljive, najbolje je da birate igračke od prirodnih materijala poput slagalica ili drvenih puzli koje su primerene uzrastu deteta.

Igračke koje podstiču razvoj

Puzle pomažu bebinom razvoju na mnogo načina, podržavaju bebin fizički i mentalni razvoj. Bebe uz pomoć ovih igračaka usvajaju fine motoričke pokrete, a koriste i manje mišiće u telu – prste, kako bi spojile delove slagalice. Kada deca od ranog uzrasta počnu da se bave sklapanjem puzli, onda u kasnijim nivoima razvoja lakše usvajaju druge veštine poput pisanja, crtanja i sviranja instrumenata.

Kako puzle podstiču razvoj?

Dok samostalno traže deo koji im nedostaje, bebe savladavaju proces rešavanja problema. Uz to, slagalice pomažu deci da razviju bolju koordinaciju ruku i očiju. Kada istražuju podudaranje boja oni razvijaju deo mozga koji je zadužen za pamćenje. Uz sve to, dok rešavaju slagalice deca razvijaju pažnju na detalje, a ukoliko je još dece uključeno u sklapanje, podstiče se timski duh i saradnička igra. Ovakve igračke su deci i zabavne, podstiču kreativnost i izazivaju prijatne emocije.

Kakve puzle treba da kupite?

Bez obzira na to kog uzrasta je dete, uvek birate igračke za koje smatrate da su i zabavne i stimulativne. Neke slagalice podstiču specifične veštine, a neke su napravljene tako da podstiču samopouzdanje, samoljublje i komunikacijske veštine. Ovakve igračke su uvek dobrodošle u bebinoj svakodnevnici.

Kada birate puzle, povedite računa o tome da iz njih mogu da uče o spoljašnjem svetu. Na primer, ukoliko se odlučite za puzle sa slikama životinjskog carstva, znajte da će deca uz njih naučiti i da prepoznaju oblike, boje i životinje. Ako živite u gradu, odlično je da dete nauči koje sve životinje postoje i kako izgledaju. Uz samo slaganje možete izvoditi zvukove koje proizvode te životinje kako bi dete usvojilo i taj deo.
Uvek pazite na to da puzle budu krupnije, kako ih dete ne bi progutalo, a uz to, ukoliko se vodite ekološkom svešću, vodite računa da puzle budu drvene. Veličina delova takođe treba da bude usklađena sa dečijim rukama jer im to pomaže da uspešno završe slaganje.
Paket puzli koji ima naslikana slova i brojeve ne samo da je edukativan, već je i vrlo zabavan. Ovakve slagalice ne samo da stimilišu dečija čula dodira, već stimulišu i vid, svetlim i šarenim motivima. Slagalice ne moraju biti tradicionalnog oblika, možete birati i one koje imaju otvore u raznim oblicima čije oblike dete treba da prepozna, a zatim da ih složi u skladu sa tim. Vrlo mala deca sa ograničenim motornim sposobnostima posebno vole da rešavaju ovaj tip slagalice. Uz samo slaganje možete dete naučiti brojanju i prepoznavanju boja, zatim da nauči da prepoznaje oblike voća i povrća i drugih predmeta i živih bića iz okruženja.
Dakle, ukoliko želite da vaše dete ima igračke koje podstiču razvoj, bitno je da se držite ovih saveta, a u isto vreme da što bolje upoznate svoje dete i na taj način izaberete one igračke koje su njima zabavne.Jovana Jevtić

MANICO/GettyImagesPlus

još iz kategorije