14.06.2018 Zdravlje deteta

Bakterije sa plišanih igračaka mogu da izazovu trovanje

Plišane igračke koje su deci najbolji prijatelj mogle bi da predstavljaju potencijalnu opasnost po njihovo zdravlje – u 90 posto slučajeva kada deci igračka ispadne na pod, može da pokupi razne prljavštine i bakterije.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Plišane igračke i zdravlje dece

Stručnjaci su upozorili da 80 odsto bakterija s plišanih igračaka može da izazove trovanje, a testovi su pokazali i da je jedna od četiri igračke sadržala tragove izmeta.

Prema istraživanju kompanije “Dettol”, tri od četiri medvedića roditelji ne peru nakon što im je dete bilo bolesno, a jedan od pet nikad nije bio opran.

Mikrobiolozi su nakon izvađenih briseva s raznih dečijih plišanih igračaka pronašli bakteriju Staphylococcus, koja je bila uzrok trovanja, a, takođe, četvrtina njih sadrži i koliformne bakterije što upućuje na moguću prisutnost štetnih organizama.

Dr Lisa Ekerli, stručnjak za kućnu higijenu, rekla je za Mail Online: „Sve što deca stavljaju u usta mora da bude higijenski čisto, ali je teško uzeti od deteta omiljenog medu da bi se oprao, što znači da može da postane vrlo prljav“. Ona savetuje da se igračke redovno peru u veš mašini.

PROČITAJTE I… Dozvolite deci da nose omiljene igračke sa sobom

Kao deo kampanje „Care For Your Bear“, koja ima za cilj podizanje svesti o raznim mikroroganizmima koji vrebaju na dečijim plišanim medama, Dettol je sastavio vodič o smanjenju rizika od oboljevanja deteta:

1. Operite plišanog medvedića na niskoj temperaturi u veš mašini
2. Izbegavati da perete plišane igračke s regularnim vešom, jer time ne samo da ćete zaustaviti širenje bakterija, već i sprečiti promenu boje igračaka ili veša
3. Medu treba sušiti prirodnim putem
4. Za dodatnu zaštitu po potrebi staviti medu u mrežastu vrećicu za pranje ili jastučnicu
5. Redovno odstranjivati mrlje sunđerom.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije