12.03.2018 Zdravlje deteta

Evo koje su tajne najzdravije dece na svetu!

Japan je zemlja koja ima najveći “zdrav životni vek” u svetu, od japanskih dečaka i devojčica se očekuje da žive do 73 bez većih bolesti ili invaliditeta, prema nedavnoj studiji objavljenoj u The Lancet. Njihov ukupan životni vek je 80 godina.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Način na koji Japanci jedu, daje im veliku prednost u dugovečnosti i zdravlju.
Amerikacni ne ulaze ni u top 10. Američki dečak rođen 2013. godine očekuje se da uživa u dobrom zdravlju do oko 65 godina i živi 76 godina, u proseku.

Zašto su Japanci takav centar zdravlja? Naomi Moriiama, koji je odrastao u Japanu i njen suprug Vilijam Dojl počeli su da istražuju to pitanje.

Evo par saveta koje i vaša porodica može da usvoji da poveća svoje zdravlje:

Odaberite hranu sa manje ‘kalorija po zalogaju’

Tipičan Japanski obrok je mala činija pirinča, činija miso supe i tri jela koja se služe u malim posudama: skromna veličine porcije ribe, mesa ili tofu, i dva jela od povrća

Ne morate da počnete sa kuvanjem autentične japanske kuhinje, ali ona podstaknite taj obrazac spremanja.

Uživajte u više voća, povrća, žitarica i ribe, koje sadrže manje kalorija. Trošite manje obrađenih namirnica i proizvoda sa prekomernim kalorijma ili dodatim šećerom.

Vežbajte ‘fleksibilnu uzdržanost’

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Opasno ograničenje hrane ili “satanizacija hrane” nisu deo japanskog načina života. Deca se podstiču da uživaju u poslasticama i grickalicama, ali u odgovarajućim količinama i ne često. Hrana se služi na manjim tanjirima, i nema superdimenzioniranja.

“Mi veoma verujemo u” fleksibilno uzdržavanje”kada je u pitanju manje zdrava hrana. To je japanski obrazac.

“Samo napred i uživajte pici, sladoledu, kolačima ili čipsu sa svojom porodicom s vremena na vreme. – Svakako ne svaki dan. Takve obroke nemojte imati često u svojoj kući.”

Da biste izbegli iskušenja, ne kupujte velike kese čipsa i velika pakovanja sladoleda.

Težite ka pirinču

Vlažni, paperjasti pirinač koji je još uvek obeležje japanske i druge azijske kuhinje je super zasićujući i zamenjuje hranu koja manje zasiti kao što je suv hleb, rekao je Moriiama.

“Često čujem da beli pirinač je” visok glikemijski indeks, šećera u krvi “i dovodi do dobijanja na težini. Ali, u stvari, stručnjaci se ne slažu oko toga da li glikemijski indeks od bilo koje vrednosti u proceni hrane.

“Suši, na primer, nema visok glikemijski indeks jer je pirinač pomešan sa drugim namirnicama kao što su riba, povrće i morske trave. I konzumiranje takvih mešovitih jela i jela koja Japanski ljudi obično jedu, tako da nema negativnog ‘glikemijskog uticaja’ je minimizirana ili eliminisana. ”

Svakako se slaže sa većinom stručnjaka, koji kažu integralni pirinač najbolji jer ima više hranljivih materija.

Počnite da hodate

Japanci imaju fizičku aktivnost ugrađenu u njihove živote na veoma ranom uzrastu. Više od 98 odsto japanske dece hoda ili biciklom ide u školu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

To znači da većina japanske dece ispunjavanje preporuka za decu da se 60 minuta umerenog do teških fizičkih aktivnosti dnevno samo hodanjem do i od škole, rekao je Moriiama. On uspostavlja doživotnu naviku redovnog vežbanja.

“Ovde je najlakši vrh svega: Isključiti svoje elektronske uređaje na jedan sat, izađite i uzmite oštar vazduh zajedno sa svojom porodicom, bez izgovora,”

“Zdravstvene koristi za decu … su ogromne.”

Budite autoritet u stilu zdravog života svom detetu

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Jedna od najjačih tema u istraživanju je da je hrana izabrana, da bi zajedno uživali u kući, a to su jaki preduslovi detetovog zdravog načina života kasnije u životu.

Japanski roditelji inspirišu njihovu decu u detinjstvu da pokušaju da uživaju u širokom spektru različite zdrave hrane, uključujući mnogo različitog voća i povrća, rekla je ona. Deca često jedu zajedno sa svojom porodicom kao redovni ritual.

Umesto da budu “autoritativni” roditelji, koji zabranjuju šećer ili kažu stvari kao, “Završi sve na tanjiru ili nema sladoleda,” Japanci nastoje da ne reaguju previše kada dete odbije novu hranu ili kada ne pojedu sve iz tanjira.
Japanski deca se podstiču da isprobaju nove namirnice iz veoma ranom uzrastu

Značaj ručka

Japanski škole imaju samo zdravu hranu i koncept ručka te zemlje.

Počevši od osnovne škole, deci služe sredinom dana obrok od veoma zdravih namirnica u domaćoj proizvodinji i sveže pripremljeno na licu mesta. Nezdrave hrane opcije jednostavno ne postoje.

– Na ovaj način, verujte mi, oni uče da vole zdrave, ukusne izbore kada hranu stvite ispre njih – istakao Moriiama.

Deca pomažu u pripremi i služenju ručka; i obrazovanje o hrani je deo nastavnog plana i programa. Studenti posećuju lokalne farme, i uče o ishrani, kuvanju, manirima i socijalnim veštinama. Sve stavlja decu na put zdravih navika, doživotnih, rekao je Moriiama.

Savet plus: Obično ne možete da utičete na ono što vaše dete dobije za ručak u školi, ali možete biti njihov vodič i inspiracija za doručak i večeru.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije