04.07.2014 Zdravlje deteta

7 skrivenih zdravstvenih opasnosti za bebu

Ne postoji ništa lepše od osećanja koje vas obuzima kada držite svoju bebu u naručju. Ali, istovremeno osećate strah, jer svet koji vas okružuje deluje preteće za to malo stvorenje. Međutim, bebe su mnogo otpornije nego što izgledaju, a vaša briga, iako sasvim razumljiva, ipak je preterana. Na kraju, da bi sve bilo OK, ukazujemo vam na nekoliko potencijalnih, skrivenih opasnosti po bebu, kao i na načine na koje biste najlakše mogli da ih izbegnete.

beb

1. PRANJE RUKU
Kada postanete majka i obaveze vam se uvećaju, može vam se dešavati da zaboravite na sasvim jednostavne stvari, kakva je, recimo, pranje ruku nakon upotrebe toaleta. Ipak, temeljno pranje ruku jedna je od najvažnijih mera sprečavanja prenošenja infekcija i bolesti na bebu. Iskustvo pokazuje da sve one, od prehlade do stomačnih tegoba, mogu da se prenesu rukama (na kojima se zadržavaju mikroorganizmi). Eksperti zato naglašavaju važnost redovnog pranja ruku, a naročito nakon korišćenja toaleta, pre pripreme hrane ili dodirivanja bilo kojeg predmeta koji bi beba mogla staviti u usta.

2. RASHLAĐIVANJE PROSTORIJA
Organizam vaše bebe još uvek nije sposoban da reguliše temperaturu tela. Ako joj je pretoplo, ona ne može da se znoji, i tako da se rashladi, što predstavlja realan rizik od pregrejavanja tela i frasa (febrilne konvulzije), čak iznenadne smrti u kolevci. Sudeći prema istraživanjima, većina roditelja ne zna koja je adekvatna sobna temperaturu za bebu. [taviše, mnogi smatraju da je ona često mnogo viša od one koju preporučuju stručnjaci (od 16 do 20 stepeni C).

3. OPASNOST OD PADA
Valjda ne postoji majka kojoj se to nije desilo bar jednom: upravo ste skinuli ukakanu pelenu, oprali ste guzu i sada još da stavite čistu… Ali, zaboravili ste pakovanje u drugoj sobi! Uveravate sebe da će beba biti sigurna dok ne odete po njih – na kraju krajeva, do sada još nije pokušala da „siđe“ sa podloge za prepovijanje… Ipak, morate da znate da je UVEK opasno ostavljati bebu bez nadzora, bez obzira na to da li već može sama da se okreće ili ne. Zato podloga za prepovijanje sa sigurnosnim kaiševima može da bude od pomoći.

4. VRUĆE TAČKE
Teorijski, zagrevanje mleka i kašica u mikrotalasnoj pećnici deluje jednostavno. U svakom slučaju, mnogo je brži i lakši način od zagrevanja mleka u posudi sa vrućom vodom, i to u tri sata posle ponoći. Ali, mikrotalasi ne zagrevaju hranu ravnomerno, te gornji slojevi mogu da budu mlaki, ali u središnjim mogu da se nađu vrele „tačke“, koje mogu da ispeku bebin jezik. Iako traje duže, najbolji metod zagrevanja mleka za bebu jeste da punu flašicu držite u posudi sa vrućom vodom. Ako ipak odlučite da koristite mikrotalasnu pećnicu, onda nakon zagrevanja prvo dobro promućkajte flašicu s mlekom, sačekajte da se prohladi i probajte mleko pre nego što ga date bebi.

5. ZADIMLJENE PROSTORIJE
Prema nekim statistikama, više od 50% mališana u našoj zemlji živi u domaćinstvu u kojem bar jedna osoba puši (situacija nije ništa bolja ni u drugim zemljama). Pasivno pušenje takođe je vrlo opasno po zdravlje vaše bebe. Čak i ako izlazite na terasu da biste zapalili cigaretu, ili to činite samo izvan stana, nećete zaštititi bebu, jer se 4.000 toksičnih materija, koje se nalaze u nikotinu, zadržavaju u odeći i na telu pušača. To znači da ćete ih uneti u stan i ostaviti na nameštaju (u tkaninama), igračkama, na odeći drugih ljudi. Ovi toksini predstavljaju rizik da dete oboli od astme, respiratornih oboljenja, kao i iznenadne smrti u kolevci.

6. SKRIVENE BAKTERIJE
U prvim nedeljama života vaše bebe neophodno je da sterilišite sve što će ona dotaći svojim ustašcima. Ipak, većina majki ne zna da sterilisano i čisto ne znače isto. U procesu sterilizacije uništavaju se samo površinski mikroorganizmi. Zato je neophodno da se flašice, cucle, pumpice i štitnici za bradavice operu toplom vodom i deterdžentom pre sterilizacije (i najmanji talog mleka predstavlja idealnu podlogu za razvoj bakterija). Proliv i povraćanje mogu da budu vrlo ozbiljni problemi malih beba, zbog čega flašice i oprema moraju da budu savršeno čisti.

7. „VODENE“ BRIGE
Novorođenčad i male bebe u vodi ne mogu bez oslonca da se održe u određenom položaju. Čak i u specijalno dizajniranim kadicama sa naslonom, ili držačima koji se stavljaju u kadu, bebe mogu da skliznu u vodu ili ispadnu iz kade. A poznato je da voda dubine od samo 2,5 cm predstavlja opasnost od davljenja. Zato je najbolje da sve ono što vam je potrebno donesete u kupatilo, pre nego što počnete da kupate bebu. Ako nešto ipak zaboravite, zamolite nekog od ukućana da vam to donese, ili uzmite bebu u naručje i sami krenite po to.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije