izbočina na bebinoj glavi
31.01.2023 Zdravlje bebe

Izbočina na bebinoj glavi: Da li treba da se brinem?

Mnogi roditelji prežive ogroman strah kada primete da njihova beba ima izbočinu na glavi. U većini slučajeva razloga za brigu ipak nema, ali pripazite na određene znake – oni mogu biti znaci upozorenja

Trebalo bi zapamtiti da se nezgode u detinjstvu često dešavaju i da se ne mogu izbeći. Svaki roditelj odmah krivi sebe za njih. Međutim, mnogo je veća verovatnoća da bebe se bebe udare nego starija deca. Razlog tome može biti to što je njihova glava uglavnom veća od ostatka tela i to izbacuje iz ravnoteže. Uz to, koordinacija i motoričke sposobnosti nisu na visokom nivou kod beba.

Kod najvećeg broja slučajeva ove izbočine na glavi su samo estetski, a ne i zdravstveni problem, a samo retki slučajevi zahtevaju medicinsku pomoć.

Kada treba posetiti lekara kada je u pitanju izbočina na bebinoj glavi?

Ukoliko ste primetili kod bebe neki od sledećih simptoma, zajedno sa izbočinom na glavi, obavezno potražite medicinsku pomoć:

Nekontrolisano krverenje iz posekotine

Gubitak svesti

Povraćanje

Otežano disanje

Meka tačka ili udubljenje na lobanji

Krvarenje iz nosa ili ušiju

Prekomerno oticanje i modrice

Sumnjate na povredu vrata i kičmene moždine

Neuobičajena pospanost

Kako se leči izbočina na bebinoj glavi?

U zavisnosti od toga kakva je kvrga na bebinoj glavi i stanja u kom je beba, lekar će vas pitati šta je izazvalo povredu. Bitno je da se utvrdi uzrok povrede, odnosno šta je prethodilo pojavi izbočine na bebinoj glavi. Nakon utvrđivanja uzroka, potrebno je utvrditi koji su se sve simptomi ispoljili nakon incidenta. Ukoliko smatraju da je potrebno, doktor može uputiti bebu na opšti fizički i neurološki pregled. U slučaju da se tada pronađe nešto sumnjivo, sledeći korak može biti i CT skeniranje na kom se proverava da li je u bebinom mozgu sve u redu. Zbog kvrge na bebinoj glavi, ona može biti zadržana na posmatranju u trajanju od nekoliko sati.

Šta raditi ako beba udari glavu?

Nakon što primetite da je beba imala udarac u glavu, trebalo bi pažljivo pratiti bebu u narednih 48 sati. Ovo je potrebno bez obzira na to koliko se izbočina na bebinoj glavi čini ozbiljno. U ovom slučaju udarca bebine glave, imajte na umu gore navedene simptome. Na mesto udarca možete staviti malo leda. Trebalo bi proveravati veličinu bebinih zenica i njen san. Ako primetite neke promene, pozovite lekara. Čak i ukoliko vaša zabrinutost nije na visokom nivou, bolje je da postupite oprezno jer je u pitanju zdravlje vaše bebe.

Kako sprečiti pojavu kvrge na bebinoj glavi?

Često se dešava da čak i nakon potpunog obezbeđivanja doma, beba ipak uspeva  da se udari. U ovakvim slučajevima treba znati mesta i scenarije u kojima se najčešće dešavaju udarci. Na primer, stepenice treba da budu ograđene tako da od trenutka kada beba krene da puzi bude sprečena da se na njima povredi. Osim stepenica, kada može biti mesto čestog povređivanja. Klizava kada je nekada opasna i za odrasle osobe, s toga je najbolje postaviti neklizajuću prostirku za kupanje kako biste sprečili da se u njoj beba oklizne. Kada je reč o nameštaju, od penjanja na kauče ili padova sa kreveta, fotelje i stola za presvlačenje, mališani neće uvek razlikovati rizike prevrtanja po krevetu i penjanja po nameštaju. Zbog toga morate držati dobro otvorene oči i voditi računa gde je beba i kako sada istražuje svoj dom.

Bebe nemaju dobru ravnotežu i često padaju. Kada padnu napred, instiktivno pružaju ruke. Međutim kada padaju nazad, njihova glava može doživeti udarac. Trudite se da uvek budete u bebinoj blizini kada ona uči da hoda jer ćete samo tako biti sigurni da se pri padu neće udariti u glavu.

Primetili ste izbočinu na bebinoj glavi, ali niste primetili pad?

Nekada se i to desi, kvržica, odnosno izbočina na bebinoj glavi se pojavila, a vi niste primetili pad ili nezgodu zbog koje je do toga došlo. Najčešći uzrok kvržice na bebinoj glavi je hematom vlasišta koji može biti uzrokovan i nekom starijom povredom. Svaka nova kvržica na bebinoj glavi trebalo bi da bude pregledana od strane lekara. Samo na taj način možete biti sigurni da je sve u redu, čak i onda ukoliko sami ne primećujete druge simptome.

Pročitajte još i kako je beba bezbedna kad puzi.

 

 

 
Jovana Jevtić

naumoid/GettyImagesPlus

još iz kategorije